El catedràtic de la UMH i doctor per l'UJI Manuel Jordán és elegit nou president de l'Associació Espanyola de Científics

14/05/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola de la Universitat Miguel Hernández (UMH) i doctor per la Universitat Jaume I (UJI) Manuel M. Jordán Vidal ha sigut elegit president de l'Associació Espanyola de Científics (AEC) en l'Assemblea General Extraordinària celebrada el passat 11 de maig.

Per primera vegada en la seua història, la AEC elegeix com a president a un científic pertanyent a una universitat, ja que els anteriors presidents han estat vinculats contractualment al CSIC. Aquest fet històric és un reconeixement a l'alta productivitat investigadora i innovadora de les universitats públiques espanyoles en l'última dècada.

Manuel Jordán Vidal és catedràtic del Departament d'Agroquímica i Medi Ambient de la UMH, llicenciat per la Universitat de València i doctor per la Universitat Jaume I en Ciències Químiques. És Premi Fundació Dávalos-Flétcher en la modalitat de Ciències Experimentals, acadèmic corresponent de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya i Insígnia d'Honor de la UMH. Ha participat en diferents càrrecs de gestió universitària, com ara secretari de la Facultat de Ciències Experimentals, secretari de la Comissió d'Estudis de Doctorat, vicerector adjunt de Postgrau, vicerector de Relacions Internacionals, vicerector d'Investigació i Innovació, president de la xarxa RUVID constituïda per les set universitats valencianes i coordinador del segell d'Excel·lència de Recursos Humans d'Investigació atorgat a la UMH per la Comissió Europea. També ocupa càrrecs de gestió en societats científiques i és avaluador de la ANEP en l'àrea de Ciències de la Terra i Medi Ambient. Ha realitzat diverses estades en centres nacionals i internacionals. Ha publicat 12 llibres, un centenar d'articles en revistes científiques indexades i ha participat en més de 50 projectes d'investigació (Unió Europea, Ministeris, Comunitat Autònoma, etc.) i contractes d'investigació amb empreses o administracions. És president de la Secció de Mineralogia de la Societat Espanyola de Ciències del Sòl i membre de la Reial Societat Espanyola de Química, Societat Espanyola d'Argiles-AIPEA i Associació Espanyola de Científics. Les seues principals línies d'investigació són: mineralogia d'argiles, incorporació de residus en materials ceràmics i vitris, estudi integrat del particulat atmosfèric, efectes dels incendis forestals en la mineralogia de sòls mediterranis, rehabilitació d'àrees degradades mitjançant el disseny de tecno-sòls i contaminació i degradació de sòls.

La AEC, fundada en 1971, contempla a la totalitat dels investigadors científics espanyols i a totes les disciplines científiques. La AEC publica la revista Acta Científica i Tecnológica, que ofereix continguts crítics de pensament i política científica, articles de tema científic accessibles per a no especialistes, i informes sobre empreses espanyoles que fan rellevant tecnologia i innovació. Anualment, la AEC concedeix Plaques d'Honor per a distingir a joves investigadors o a uns altres que, fins i tot sent ja notables en les seues realitzacions, no han rebut el degut reconeixement. Així mateix, reben plaques d'honor empreses destacades en investigació científic-tecnològica i innovació, així com persones, fundacions i organismes dedicats a la divulgació i difusió de la ciència. La AEC coordina assessories i accions investigadores que se sol·liciten als seus membres. I entra dins de les seues perspectives instrumentar ajudes amb base científica a països menys desenvolupats.

Font: AEC/UMH

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions