La Universitat Jaume I de Castelló ha celebrat el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb diferents activitats en línia per tal d’incentivar la participació de dones i xiquetes en ciència, millorar les seues perspectives en la carrera investigadora i reconèixer totes les seues aportacions a la recerca científica.
La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha obert els actes programats acompanyada de Pilar Safont, vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat; Jesús Lancis, vicerector d’Investigació i Transferència, i Lluís Martínez, responsable del projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana.
En la seua intervenció, la rectora ha destacat que aquesta jornada «ha de servir per a donar major visibilitat a les investigadores, valorar les seues aportacions científiques, també davant la crisi sanitària provocada per la COVID-19, i reivindicar col·lectivament els referents femenins que ens ajuden a promoure les vocacions científiques entre les més joves».
Així mateix, Alcón ha posat en relleu que «l’UJI és una comunitat universitària en el seu conjunt compromesa amb la igualtat de gènere, també en la ciència» i ha subratllat «tota la tasca que al llarg de l'any es fa en àmbits com la formació, la investigació i la conscienciació per a contribuir a una ciència, i per tant també a una societat, més igualitària».
A continuació, Eduardo Peris, catedràtic de Química Inorgànica i assessor de l'exposició Ellas tienen la fórmula, que es pot visitar a l’Àgora de la Universitat, ha explicat que «la mostra està dedicada a les dones que han tingut un paper més rellevant en la química, algunes d’elles molt properes en el temps, i també per al nostre campus, com ara María Vallet, doctora honoris causa per l’UJI, o Purificación Escribano, referent internacional en la química de l’estat sòlid». A més, les investigadores de Química de l’UJI Eloísa Cordoncillo, Rosa Llusar, Eva Falomir, Beatriz Julián i Macarena Poyatos, han fet un repàs per la trajectòria de diferents científiques de l’exposició: Purificación Escribano, Rosalind Franklin, Margarita Salas, María Vallet i Luisa de Cola.
En la jornada també s’ha presentat a la comunitat universitària el curs de formació sobre «Investigació i Perspectiva de Gènere», per part de Mercè Correa, directora de l’Escola de Doctorat, i Mercedes Alcañiz, directora de la Unitat d’Igualtat, i la versió en castellà del joc L’auca de les científiques del Mare Nostrum, per part de la creadora del joc, Lara Ferrando, i la il·lustradora i dissenyadora Margarida Sancho. Per a completar les activitats, grups d’estudiantat de l'IES Penyagolosa de Castelló de la Plana i l'IES Els Évols de L'Alcúdia han jugat una partida en línia d’aquest joc.
Les activitats s’han realitzat de manera coordinada pel Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Investigació i Transferència amb la Unitat d'Igualtat del Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, l'Escola de Doctorat, l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, i les investigadores de la Universitat, entre elles les de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere «Purificación Escribano».