Especialistes de l’àmbit químic consideren fonamental el desenvolupament d’una química circular per a construir una economia més sostenible per a la societat

01/12/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els acadèmics d’institucions nacionals i internacionals que han participat en la vigèsima edició del Workshop on Sustainable Chemistry organitzat a la Universitat Jaume I de Castelló per l’Aula Zschimmer & Schwarz de Química Sostenible i Circular, en el marc del màster i doctorat interuniversitari de Química Sostenible, han assegurat que «el desenvolupament d’una química circular és fonamental per a construir una economia més sostenible per a la societat actual».

Els professors Javier García Martínez, catedràtic de Química Inorgànica i membre del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant, i Michael North, del Green Chemistry Centre of Excellence of the University of York, i els joves investigadors Marcileia Zanatta, de la Universitat Jaume I, i Francisco García Cirujano de la Universitat de València, han realitzat una anàlisi detallada dels problemes associats a la gran presència de CO2 i han comentat els avanços més importants dels últims anys per a capturar i transformar el CO2 per tal de mitigar el canvi climatic que produeix.

Javier García, qui també és vicepresident de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) i, a partir de gener, primer president de la IUPAC de parla hispana, ha realitzat una introducció als conceptes de la química com a eina central en el desenvolupament de la nova economia circular i com es pot utilitzar la química a escala molecular per a la reutilització de tot el que produïm per a ajudar a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El professor North, un dels líders mundials en l'ensenyament, desenvolupament i aplicació de la química sostenible, ha abordat diferents estratègies per a l'activació i valorització del CO₂ en compostos químics d'alt valor afegit. El concepte de captura de CO₂ i la seua posterior activació i conversió, en combinació amb altres molècules simples, en productes químics de valor afegit que puguen compensar els costos energètics i econòmics associats a captura, és un dels reptes tecnològics i científics de la societat actual.

En el context de la Comunitat Valenciana i, en particular, a Castelló, on es localitza al voltant del 94% de la producció ceràmica total d'Espanya i alberga al 80% de les empreses que operen en el sector, la captura de CO2 i posterior activació i conversió és un tema molt important. Aquest sector és molt intensiu quant a les seues emissions de diòxid de carboni i el seu l'objectiu és reduir les emissions de CO₂ entre un 83% i un 87% per a 2050.

En aquest context la doctora Zanatta, investigadora de l’Institut de Materials Avançats de l’UJI, ha presentat diferents estratègies per a la captura i activació del CO₂. El doctor García Cirujano, investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMOL) i egressat del Màster en Química Sostenible de l’UJI, ha presentat com el desenvolupament de nous materials catalítics pot millorar l'eficiència de les transformacions químiques reduint el seu impacte mediambiental.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions