L'UJI commemora el Dia Internacional del Llibre de manera virtual amb diverses activitats

29/04/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Biblioteca de la Universitat Jaume I ha celebrat un any més el Dia Internacional del Llibre amb diverses activitats i iniciatives, un acte commemoratiu que en aquesta ocasió s'ha realitzat de manera virtual per a complir el confinament decretat per l’estat d’alarma per la COVID-19.

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha obert l'acte de commemoració del Dia del Llibre 2020 amb una tertúlia literària en línia amb l'escriptora i professora de Llengua Espanyola i Literatura Creativa de l'UJI, Rosario Raro, en la qual també han participat el vicerector d'Investigació i Transferència, Jesús Lancis; la vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura, Carmen Lázaro,  i el director de la Biblioteca, Vicent Falomir. La rectora ha agraït a tothom la participació en un acte tan diferent al d'altres anys, en el que no s'han pogut repartir roses ni fullejar les noves adquisicions literàries de la Biblioteca, però que «serveix per destacar i compartir la importància de la literatura en la nostra vida diària».

«La lectura ens fa lliures», ha comentat l'escriptora en resposta a la pregunta de la rectora sobre com ens podria ajudar la lectura en aquests temps de confinament, «ens serveix de parèntesi per a salir indemnes i per mantenir el nostre equilibri mental» perquè com diu Luisa Etxenike «la cultura no és una activitat per al temps lliure sinó que ens fa lliures». Pel que fa a la literatura després del confinament, en resposta a una pregunta de Carmen Lázaro, l'autora ha assegurat que «després anem a necessitar molt l'evasió» i les històries de virus segurament ens causaran molta aprensió, per això augura nous títols centrats en altres temes i no en la situació que actualment s'està vivint.

Jesús Lancis li ha preguntat a l'escriptora, qui també és doctora, sobre les diferències a l'hora de documentar-se per escriure una novel·la o per a fer un treball d'investigació i Raro ha explicat que encara que el producte final siga diferent, el rigor a l'hora de parlar dels temes és el mateix «perquè cada lector o lectora és especialista en distintes temàtiques i cal ser fidel amb la informació que s'incorpora al llibre». «A l'UJI tenim la sort de comptar amb molts companys i companyes especialitzats en diversos àmbits que et faciliten la tasca de recerca i t'ho expliquen», recursos en la Biblioteca i altres eines mitjançant Internet «això em fa admirar més a autors clàssics, com Cervantes, qui no disposaven de tot açò», comenta Rosario Raro.

El director de la Biblioteca s'ha interessat en com es podia fomentar l'hàbit de lectura entre els més joves i l'escriptora li ha comentat que «ho han de decidir ells mateixos, no es pot obligar, sinó mostrar tota la diversió que els pot aportar la literatura i intentar enganxar-los a la lectura per mitjà d'altres formats ». 

Rosario Raro també ha comentat que els escriptors tenen una relació molt íntima amb els seus personatges, en resposta a una pregunta de la rectora, i ha explicat que el que sempre es busca és que el lector s'identifique. Quan a l'elecció de les històries, que ha plantejat la vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura, l'escriptora ha explicat que tracta de triar històries que li commoguen, que siguen noves i que s'haurien de saber però s'han amagat. «Tinc debilitat pel temes tabú. Tenim l'obligació moral de donar veu als que no la tenen», ha afirmat.

Per la seua part, el vicerector d'Investigació i Transferència li ha preguntat quina és la millor estratègia per a comunicar a Internet. La professora de l'UJI ha explicat que les pàgines que perduren en el temps són les que no tenen faltes d'ortografia, tenen rigor i són amenes.

Vicent Falomir ha demanat a l'escriptora una visió sobre el llibre en paper front al digital i ha posat en relleu com les circumtàncies actuals han propiciat l'apertura de l'accés als continguts per part de les editorials i la davallada de l'IVA al 4% en els llibres digitals. La professora de l'UJI ha assenyalat que no són formats excloents i, per tant, no cal elegir sinó triar quina és la millor opció per a cada moment.

D'altra banda, Rosario Raro ha comentat el que suposa compaginar els seus dos vessants professionals. Així, ha destacat quant gaudeix de la docència i com contribueix a la seua faceta d'escriptora atés que «la matèria primera per a l'escriptura és la interacció amb altres persones. Si ens tanquem a escriure a casa només escriuríem sobre el que llegim i no sobre el que vivim», ha apuntat.

Per a tancar l'acte, la rectora de l'UJI ha agraït als vicerectorats i serveis implicats en aquesta iniciativa i ha animat a totes les persones a agafar hui un llibre i gaudir de la lectura perquè «els llibres ens fan créixer com a persones».

Novetats bibliogràfiques

Com és habitual, la Biblioteca ha presentat a través de les xarxes socials  (Facebook, Instagram i Twitter), les novetats bibliogràfiques que s’han adquirit a petició de la comunitat universitària i entre les que s’inclouen títols per al temps d’oci en format digital

Enguany, la Biblioteca de l'UJI ha adquirit 134 publicacions en format paper (95 de literatura, 17 de literatura juvenil, vuit pel·lícules, vuit guies de viatge i sis còmics) i 61 en format digital. Actualment, la Biblioteca disposa d’un ampli fons de material per al temps lliure, fruit de les adquisicions realitzades al llarg d’aquests anys de celebració del Dia Internacional del Libre, i que está format per 7.946 títols (5.796 títols de novel·la, assaig, poesia i teatre; 841 guies; 1.069 pel·lícules en DVD; 179 còmics, i 61 títols en format digital).

La Biblioteca de l'UJI també ha iniciat un Club de Lectura Virtual «Dia del Llibre 2020» amb la novel·la elegida pels usuaris i usuàries de la Biblioteca: Mis últimos 10 minutos y 38 segundos en este extraño mundo, de l'autora francesa amb arrels turques Elif Şafak / Elif Shafak. La lectura es pot realitzar a la plataforma digital: https://clubdelecturauji.odilotk.es/

La Plataforma Digital de Préstec de Llibres Electrònics de la Universitat Jaume I conté una col·lecció de més de 6.700 títols de libres-e i audiollibres en castellà, valencià i anglés. A més, en el seu fons s’inclouen les obres publicades per l’UNE, l’associació de les editorials i serveis de publicacions de les universitats espanyoles i centres d’investigació.

Així mateix, la Biblioteca ofereix accés a la base de dades multidisciplinar Digitalia amb una gran col·lecció de llibres i revistes electròniques d’editorials espanyoles i llatinoamericanes. Actualment conté 30.577 llibres electrònics i 5.486 números de e-revistes que corresponen a 185 títols. Es poden trobar publicacions sobre viatges, esport, temps d’oci, família benestar, salut, autoajuda i 4.018 llibres de narrativa.

D'altra banda, des del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals s'ha preparat un punt de lectura retallable per poder colorejar-lo i muntar-lo com a proposta d'entreteniment per a menuts i majors durant el confinament.  

Publicacions de la Universitat Jaume I  

Amb motiu de la commemoració, el 23 d’abril, de Sant Jordi, Dia Internacional del Llibre, Publicacions de la Universitat Jaume I ha posat a la venda el llibre, en ebook, de Manuel Vicent, Contra Paradís, que es distribuirà també en versió impresa només ho permeta la situació.

L’obra, primera de la saga memorialística de l’escriptor vilavellenc Manuel Vicent i doctor honoris causa per la Universitat Jaume I, va ser publicada l’any 1993, amb les il·lustracions de l’artista Andreu Alfaro. Es tracta d’un recull d’anècdotes, escrites per un Manuel Vicent, amb visió de xiquet de la postguerra, on parla dels pares, del poble, de la vida quotidiana d’aquells anys. Un estudi del temps, de la història, de la memòria d’un paradís on regnaven unes sensacions, uns sabors, unes carícies, uns sons.

D’altra banda, Publicacions de la Universitat Jaume I ha preparat unes quantes novetats, entre les obres editades recentment, especialment per al Dia Internacional del Llibre que el 2020 s’ha de celebrar en confinament. Tot i que el catàleg de Publicacions de la Universitat Jaume I compta amb obres de caràcter docent i investigador, també publica monografies d’abast general i d’interès públic que poden ser de gran utilitat i apreciades per a la lectura.

Novetats Publicacions UJI Dia Internacional del Llibre 2020

Vídeo acte Dia Internacional del Llibre

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions