La rectora de l’UJI reivindica els reptes que encara queden per assolir en el Dia Internacional de les Dones

04/03/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  dia-internacional-dona Dia_de_da_Dona_20DLL12_in

    FOTO: Damián LLorens

La commemoració del Dia Internacional de les Dones s’ha iniciat a la Universitat Jaume I de Castelló amb la lectura del Manifest CRUE Universitats Espanyoles per part de María José Senent, vicepresidenta de la Fundació Isonomia; Sonia Reverter, directora de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano; Mercedes Alcañiz, directora de la Unitat de Igualtat; Pilar Safont, vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat i Eva Alcón, rectora de la universitat pública de Castelló.  

En la seua intervenció posterior, la rectora ha comentat que és un dia de celebració «per tot allò que s’ha aconseguit, com la igualtat legal, educativa o la incorporació al mercat laboral i a l’espai públic» però també de reivindicació per tots els reptes que encara queden per assolir «perquè encara no gaudim d’una igualtat real, perquè les dones no tenim la representació que ens correspon en els llocs de decisió econòmica i política, en l’acadèmia, en la investigació... i perquè encara hem d’avançar molt en qüestions com la coresponsabilitat en les tasques de la llar i de cura de menuts i de majors, un repte que també afecta els homes», ha assegurat.

Alcón ha recordat que l’UJI ha defensat des dels seus inicis la igualtat com a principi institucional i ha mencionat el treball desenvolupat des de fa dècades per l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano o la Fundació Isonomia, que són «exemples d’una tasca envejable i pionera, a la qual s’han sumat altres recursos com la Unitat d’Igualtat o la recerca de molts grups d’investigació». La rectora ha recordat que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha anunciat el reconeixement dels estudis feministes i de gènere com a àrea de coneixement a l’hora d’avaluar la carrera científica o valorar els trams d’investigació del personal docent i investigador.

Per últim, la rectora ha comentat que la celebració d’enguany coincideix amb el bicentenari del naixement de Concepción Arenal, la primera dona universitària que anava a classe com a oient però sense possibilitat d’obtenir el títol, «una dona avançada a la seua època i pionera del feminisme a Espanya, la rebel·lió de la qual contra les normes establertes va sentar les bases d’una lluita que, dos segles després, s’ha traduït en el fet que més de la meitat de l’estudiantat universitari siguen dones».

«Els excessos del gènere i les trampes de la diversitat» per María Rodríguez Magda

La filòsofa i escriptora María Rodríguez Magda ha assegurat durant la seua intervenció que cal «un feminisme que assumisca la diversitat, però que també resolga el problema de la desigualtat estructural home/dona» perquè, en la seua opinió és una fal·làcia que oculta i invisibilitza a les dones deixar d’usar el terme de «dona» en les estructures institucionals, càrrecs públics o en els manifests feministes. Rodríguez ha clausurat el cicle FeminiMES de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano amb la conferència «Els excessos del gènere i les trampes de la diversitat».

La catedràtica de Filosofia en Educació Secundària ha explicat que el moviment feminista ha afrontat el tema del gènere des de tres perspectives: igualtat amb l’objectiu de deslliurar-se'n i desfer-se'n; diferència, profunditzant en les diferències de gènere culturals i biològiques i per últim la performativitat, jugar amb  el gènere i teatralitzar-lo.  Rodríguez Magda també ha fet al·lusió a la tecnologia, per constatar que els avanços tecnològics no han «alliberat les dones, sinó que en alguns casos, com el de la gestació subrogada, permeten mantenir el control del cos de la dona».

Per últim, la filòsofa ha nomenat algunes de les trampes que s’amaguen dins dr la diversitat, com que oculta una desigualtat estructural o difumina les identitats, com per exemple en el llenguatge inclusiu, on es pretén no ofendre a cap persona però que, en ocasions, oculta les dones i les mares, per això, ha finalitzat «cal salvaguardar com a subjecte el “nosaltres les dones”».

Exposició i presentació de llibre

D’altra banda, la secció sindical de CCOO ha inaugurat a migdia al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials l'exposició «Dones sindicalistes i feministes», promoguda per la Fundació d'Estudis i Iniciatives Laborals (FEIS) de CCOO. La mostra, que es pot visitar fins al 27 de març, és un homenatge a les dones que van trencar barreres durant la dictadura i visibilitza l'activitat de la Secretaria de la Dona de CCOO PV, des dels inicis en l'any 1979 en les lluites per la igualtat en el salari i la dignitat en l'ocupació. Així mateix, després de la inauguració s’ha projectat el documental Mamá ha trabajado.

A més, dins de les activitats de la vesprada s’ha presentat a la llibreria Argot el llibre El feminismo en 35 hashtags, de Sonia Reverter i Maria Medina-Vicent, investigadores del IUEFG i professores del Departament de Filosofia i Sociologia de l’UJI. El llibre, editat per La Catarata, repassa les principals campanyes feministes desenvolupades en les xarxes socials (i als carrers) en els últims anys.

Nous termes de vocabulari científic vinculats al feminisme

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del Servei de Comunicació i Publicacions, amb el suport del Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, ha ampliat el Vocabulari científic de divulgació audiovisual amb conceptes vinculats amb el feminisme. Concretament, els nous termes són: masclisme, violència de gènere, sororitat, androcentrisme, patriarcat i sexisme.

Les definicions han sigut aportades per Sonia Reverter, directora de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano; Antonio López Amores i Dora Sales, també membres de l’Institut, i Juncal Caballero, coordinadora del Màster en Investigació Aplicada en Estudis Feministes, de Gènere i Ciutadania. Les definicions es publicaran mitjançant les xarxes socials de l'UJI a partir del 8 de març.

Altres activitats

Dins de les activitats commemoratives pel Dia Internacional de les Dones, la rectora de l’UJI participarà el pròxim divendres 6 de març al Menador espai cultural en un programa especial de l’emissora Onda Cero.

D’altra banda, el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) exposarà el 8 de març l’obra de la catedràtica de Dibuix de l’UJI, Julia Galán, en una mostra que du per nom «Un grito a voces» i que ha sigut creada ex profeso per l’artista amb l’objectiu de reivindicar els drets i la dignitat de les dones.

Per últim, la Fundació Isonomia i l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano han previst diverses accions en xarxes socials per al 8 de març per a recordar la importància de la commemoració d’aquest dia.

Aquest 2020 el Dia de la Dones se celebra sota el lema «Sóc de la generació de la igualtat: pels drets de les dones». Un moviment global on les generacions més joves exigeixen igualtat i viure sense violències cap a les dones.

Imatges de la lectura del Manifest de la CRUE Universitats Espanyoles i de la conferència del cicle FeminisMES

Vídeo de la lectura del Manifest de la CRUE Universitats Espanyoles

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions