Experts destaquen a l'UJI la necessitat de destinar més recursos als nuclis rurals en l'àmbit d'habitatge i urbanisme per a potenciar la seua economia

20/11/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I va organitzar el passat 18 de novembre una taula redona sobre el «Paper de l'edificació i l'urbanisme enfront del despoblament en nuclis rurals» en el marc del conveni de col·laboració amb la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per a l'estudi de l'àmbit de la planificació territorial i les infraestructures.

En la taula, a la qual es van connectar a través de Google Meet un total de 58 assistents, van participar diversos especialistes de l'administració local, àmbit acadèmic i investigador, així com professionals i empreses locals per a conéixer quin és el panorama actual i entendre quines són les febleses, fortaleses i oportunitats que presenten aquests nuclis rurals per a així proposar accions que es puguen dur a terme des de la planificació territorial, l'urbanisme i l'edificació, que contribuïsquen a un major atractiu residencial d'aquestes zones i una potenciació de la seua economia.

La sessió va comptar amb la presència de la directora del conveni i professora del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció de l'UJI, María José Ruá; la professora de l'UJI i moderadora de la taula, Teresa Gallego; i els ponents Salvador Aguilella,‎ tinent d'alcalde de l'Àrea d'Hisenda i Ocupació de l'Ajuntament d'Onda; Alfonso Arín, alcalde de la Serratella; Vicente Budí, director de la Càtedra AVANT i director de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de l'UJI; Nicolàs Barrera, propietari del restaurant Pou de Beca i participant en el projecte «Slow food» i Patricia Huedo, doctora en Arquitectura i col·laboradora en el grup TECASOS del Grau en Arquitectura Tècnica.

Salvador Aguilella va indicar en la seua intervenció la necessitat de ser més sensibles amb els llocs on hi ha major desigualtat i la importància d'oferir des de l'administració ajudes específiques per a zones rurals. Així mateix, va fer referència als problemes d'accessibilitat en els habitatges i la falta de comunicació digital en aquestes zones.

Per la seua part, l'alcalde de la Serratella, Alfonso Arín, va destacar la falta de recursos des dels ajuntaments i les dificultats per a redactar un Pla General d'Ordenació Urbana actualitzat per la falta de tècnics municipals. Arín va suggerir la possibilitat de compartir recursos entre municipis xicotets per a pal·liar aquesta manca i va proposar una normativa adaptada als entorns rurals.

El director del IIDL de l'UJI, Vicente Budí, va posar en relleu el dèficit d'habitatge de lloguer enfront de l'habitatge deshabitat de primera i segona residència. En aquest sentit, va assenyalar que és necessari dinamitzar el mercat de lloguer, incloent-hi habitatge públic.

D'altra banda, el propietari del restaurant Pou de Beca, com a habitant de zona rural i empresari va parlar de la seua experiència i les dificultats de tipus burocràtic. Nicolàs Barrera va explicar que els pobles han quedat més com a recursos que com un hàbitat. Així, va apuntar també a la falta de normativa perquè les rehabilitacions harmonitzen amb el paisatge i que siguen adaptables al medi rural.

Finalment, Patricia Huedo va parlar de l'abandó d'unes certes poblacions o el seu creixement desordenat. Respecte a l'urbanisme, va subratllar l'obsolescència dels plans existents i la falta normativa específica per a habitatge rural. Així mateix, va apuntar la necessitat que tots els edificis siguen accessibles, així com de la falta d'adaptació dels espais públics i privats i la falta d'eficiència energètica. També va fer referència al valor del patrimoni arquitectònic i l'arquitectura vernacla com a prototip d'arquitectura sostenible. En l'àmbit social, va abordar aspectes que es contemplen des de la perspectiva de gènere pels seus valors per a la inclusió de totes les persones i la participació ciutadana. Finalment, va destacar la necessitat de potenciar la investigació i la formació de tècnics en aquests temes.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions