Eva Alcón reinvindica l’augment de la competitivitat del sistema universitari «perquè ens permeta seguir formant i fent ciència al més alt nivell, així com atraure i retenir talent»

01/10/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha celebrat el solemne acte d’obertura del curs acadèmica 2019-2020, un acte que ha estat presidit per la rectora de l’UJI, Eva Alcón, acompanyada per l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; el rector de la Universitat Miguel Hernàndez d’Elx, Juan José Ruiz; el rector honorari, Francesc Michavila i la secretaria general, Cristina Pauner, entre altres autoritats.

En el seu discurs la rectora Eva Alcón ha comentat que en els pròxims anys l’UJI desplegarà «en combinació amb empreses i universitats de l’àmbit internacional, diferents projectes emmarcats dins d’alguns dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) com els d’energia assequible i no contaminant, d’acció pel clima, d’aigua neta i sanejament, de salut i benestar, de producció i consum responsables, d’educació de qualitat i d’innovació i infraestructura, entre altres».

La primera autoritat universitària ha reivindicat l’augment de la competitivitat del sistema universitari «perquè ens permeta seguir formant i fent ciència al més alt nivell, així com atraure i retenir talent», però per això, ha remarcat, «necessitem la cooperació de l’administració central i autonòmica, així com el consens necessari que requereix l’aprovació d’una nova Llei d’Universitats, que ja fa tant de temps que les universitats anem reivindicant».

Ha recordat el darrer informe de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) que deixa constància de l’impacte molt positiu dels recursos destinats a les universitat en altres àmbits de la economia». Per això, «continuarem defensant la Universita com a bé públic, i reivindicant allò que ès l’essència de la universitat pública. Em referisc a l’accés equitatiu de l’estudiant».

Alcón ha explicat que l’UJI ha enfortit la seua projecció internacional i ha captat més de 10 millions d’euros de fons del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea i ha incrementat la qualitat de la seua activitat científica que la , el que permetrà «donar un nou impuls a la internacionalització de la universitat». Així mateixa, la rectora ha renovat el compromís amb «la societat, la nostra cultura i la nostra llengua perquè són trets inherents de la nostra universitat. Com també ho és la nostra autonomia universitària, per això rebujem qualsevol tipus d’injerència».

Per últim, la rectora Eva Alcón ha agraït el seu suport a la societat i a tota la comunitat universitària pel «vostre compromís amb la institució i pel vostre treball durant aquest curs que tanquem».

Per la seua banda, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha indicat que l’UJI és una universitat jove «però que no ha parat de créixer, resultats com el rànquing de Shangài així ho reflecteixen, perquè la verdadera grandària d’aquesta universitat radica en el gran esforç que realitzen cadascun de vosaltres i en l’excel·lència qualitat de la vostra docència i investigació».

Pascual ha reconegut que cal un marc adequat de finançament, un model estable i plurinacional, i que està en marxa un grup de treball per elaborar un pla que «assegure el futur de l’excel·lència per les universitats» perquè «el nostre objectiu és donar suport a les nostres universitats per a convertir la Comunitat Valenciana en un referent de la investigació internacional» i «no només cuidar el talent que ja tenim, ha dit, sinó ser capaços de detectar-lo i de potenciar-lo».

Lliçó inaugural: l’engagement en el treball des de la psicologia positiva

Marisa Salanova Soria, catedràtica de Psicologia Social de la Universitat Jaume I i directora del grup d’investigació WANT-Prevenció Psicosocial i Organitzacions Saludables, ha estat l’encarregada d’impartir la lliçò inaugural d’aquest curs acadèmic 2019-2020 que portava per títol «L’engagement en el treball: una mirada des de la Psicologia Positiva», on ha explicat perquè l’engagement és un concepte fonamental de les organitzacions saludables i resilients que busquen el desenvolupament de l’ésser humà d’una forma integral, considerant el treball i l’ambient de l’organització com a fons i contexts de benestar per a les persones.

Ha explicat, entre altres, conceptes com la «felicitat» que no seria la mera satisfacció de necessitats sense esforç, tolerància a la frustració o coratge per a afrontar adversitats, sinó que està més relacionada amb la congruència amb els valors propis, el significat de la vida, les necessitats humanes bàsiques i la connexió amb els altres. «Però aquesta, ha comentat, no depén únicament de l’esforç personal, sinó de crear contextos i ambients més saludables» i aquí entraria la psicologia organitzacional positiva com a promotora dels canvis culturals i estils de lideratge en les organitzacions. 

Aquesta aposta pel positiu, ha indicat, «afavoreix l’estudi de les emocions positives en el treball (felicitat, plaer, esperança), les maneres efectives d’afrontament, la resiliència, l’autenticitat en les relacions que s’estableixen, el flow, les creences d’eficàcia, la conducta cívica en les organitzacions, la justícia organitzacional, la confiança i l’engagement, entre altres», per això, ha comentat, «ha de potenciar-se la visió que les organitzacions tenen al seu abast la possibilitat de desenvolupar el creixement i el benestar psicològic de les persones i els grups que les componen, i convertir-se en organitzacions més competitives i més saludables».

Però com es fomenta l’engagement? Doncs actuant en el camp de les demandes laborals i en el camp dels recursos tan laborals com a personals. En el primer cal tenir en compte que les demandes laborals bàsicament són neutres (formen part de la tasca que cadascun ha de desenvolupar), però que hi ha factors que fan que la percepció siga negativa (quan són excessives o es perceben com amenaçadores) o positiva (quan impliquen un repte o desafiament).

Els recursos laborals serien aquelles eines que permetrien al treballador o treballadora gestionar la càrrega de treball, com l’autonomia a l’hora d’organitzar el treball i la urgència d’aquest; el feedback, la varietat i claredat de les tasques, el treball en equip o el lideratge positiu, entre altres. A més a més, el personal engaged disposa també de recursos personals com la proactivitat, iniciativa personal, amb altes creences d’eficàcia personal i col·lectiva, alts nivells d’autoestima i resiliència i alta freqüència d’emocions positives.

Ambaixador honorífic: professor Enrique Salvador Quintana

La Universitat Jaume I de Castelló ha concedit la distinció d’ambaixador honorífic de l’UJI a Enrique Quintana Ortí, actualment catedràtic en el Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors de la Universitat Politècnica de València, i des d’octubre de 1995 fins a febrer de 2019, catedràtic de l’àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Computadors de la Universitat Jaume I de Castelló.

El professor Quintana ha desenvolupat una intensa activitat acadèmica, docent i investigadora. Va crear, i ha liderat amb èxit durant més de 20 anys, el grup de recerca del registre de grups de la Universitat Jaume I High-performance Computing and Architectures (HPCA). En l’actualitat, el grup està integrat per 10 membres del professorat a temps complet de la Universitat Jaume I, així com per personal investigador postdoctoral contractat i estudiantat de doctorat.

Sota la seua direcció, el grup ha aconseguit aglutinar en una mateixa línia de recerca l’activitat d’un bon nombre de membres del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Computadors i ha assolit resultats d’extraordinària qualitat científica que li han valgut un gran reconeixement internacional. El professor Quintana ha realitzat una labor notable en la promoció del bon nom de la Universitat Jaume I més enllà del seu àmbit geogràfic mitjançant la participació continuada i exitosa en projectes internacionals de recerca. Addicionalment, Enrique Quintana ha participat en set projectes de la National Science Foundation dels Estats Units, un projecte de l’agència Defense Research Advanced Projects Agency també dels Estats Units i dos projectes de la German Research Foundation d’Alemanya.

A banda del gran nombre de col·laboracions amb laboratoris internacionals, referents mundials en el camp de l’arquitectura i la tecnologia de computadors, aquestes actuacions han comportat un finançament superior a 1.000.000 d’euros per a la Universitat Jaume I.

La distinció es concedeix a persones de rellevant prestigi que han realitzat una tasca notable en la promoció del bon nom de la Universitat Jaume I més enllà del seu àmbit geogràfic, i que han destacat per l’impacte social i mediàtic de les seues accions en diferents camps del saber, en aquest cas, la computació, o que hagen comportat un benefici important per a la Universitat com a institució.

Premis extraordinaris de doctorat

Al llarg de l’acte, la rectora també ha lliurat els premis extraordinaris de doctorat del curs 2017/2018 que s’han concedit a 10 estudiants: 2 de l'àrea d'Arts i Humanitats, 3 de Ciències, 2 de Ciències de la Salut i 3 de Ciències Socials i Jurídiques.

Fotografies

 

Notícia publicada a Facebook (noticia)(Vídeo del dicecte) | Twitter | LinkedIn | Instagram

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions