El projecte de l'UJI «Músiques per a la vida» de lluita contra la demència ofereix un concert en la residència Hogar Virgen del Lledó La iniciativa, coordinada per la professora Ana Vernia, combina música, paraula, expressió corporal, psicomotricitat i emocions

14/05/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte d'investigació «Músiques per a la vida», coordinat per la professora de la Universitat Jaume I Ana M. Vernia, es va desplaçar el passat 9 de maig a la residència Hogar Virgen del Lledó de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados de Castelló, per a oferir un dels concerts programats dins d'aquesta iniciativa que té com a objectiu lluitar contra la demència i afavorir la qualitat de vida de les persones que la pateixen. 

Divuit cançons de diferents èpoques i estils van inundar la memòria dels participants i van ser interpretades de manera fluida, però amb la dificultat que suposa memoritzar tantes lletres, ritmes, tonalitats i altres consignes musicals. Un repertori que va activar als assistents d'aquesta residència, els quals van gaudir dels seus aplaudiments rítmics i els seus cors improvisats. Tot un espectacle de socialització, inclusió i activació de la memòria, objectius que persegueix aquest projecte. Des de la residència van valorar amb gran estima l'actuació del cor, els seus objectius i, sobretot, els beneficis que els aporten aquest tipus d'accions.

Cal assenyalar la col·laboració de la Reial Germanor de Veterans de les Forces Armades i de la Guàrdia Civil de Castelló, l'única finalitat de la qual és el voluntariat, que a través de la coordinació de José María Molés, va dur a terme tota la gestió entre el projecte i la residència. 

«Músiques per a la vida» és un projecte que naix de la necessitat d'atendre un col·lectiu creixent en el món, com són les persones que pateixen algun tipus de demència. Actualment, el projecte es desenvolupa en la seu de l'associació de jubilats i pensionistes l'Alcalatén de L'Alcora, presidida per Francisco Esteban Molina, qui ha acollit amb gran interès la iniciativa i aposta per la seua continuïtat, i també compta amb el suport de l'Ajuntament de la localitat. Així, cada dilluns a la vesprada en aquesta associació, música, paraula, expressió corporal, psicomotricitat i emocions es combinen per a lluitar contra la demència. A més, els participants porten els seus treballs musicals als diferents centres de la província de Castelló, com una forma més del treball memorístic, psicomotriu i d'autoestima que duen a terme, no solament per a ells mateixos, sinó també per als qui hi participen com a públic actiu.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions