Extreballadors d'RTVV presenten el repositori «Fem tele de 9» amb programes de producció pròpia de l'anterior canal autonòmic

06/05/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Filmoteca, seu de l'Institut Valencià de Cinematografia a València, ha acollit a mitjan abril la presentació oficial del repositori «Fem tele de 9», un projecte realitzat per quatre extreballadors de la RTVV realitzat amb l'ajuda del Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València i el suport del Grup de Recerca ÍTACA-UJI del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I.

Aquest projecte, que es pot conèixer en http://mediauni.uv.es/femtele9/, va començar a gestar-se després de l'abrupte tancament de RTVV, en novembre de 2013. Quatre extreballadors de la radiotelevisió pública valenciana -Javier Argente Vidal, Jordi Hidalgo Sánchez, Alfons Pelló Farigola i Francesc M. Picó Esteve-, amb una dilatada experiència professional en l’antiga RTVV, i escassos recursos o suports econòmics i sense suport institucional, han rastrejat la graella de la programació de tot el cicle d'emissions de RTVV.

El contenidor d’internet «Fem tele de 9» presenta una àmplia representació de programes de producció pròpia emesos per RTVV des dels seus inicis, el 9 d’octubre de 1989, fins al cessament de les emissions de RTVV el 29 de novembre de 2013. Es tracta, per tant, d’un repositori que recull un catàleg de 517 programes, amb les seues respectives fitxes, que formen part de la història de la televisió dels valencians i valencianes, que mereix ser recordada.

«Fem tele de 9» no recull tota la producció audiovisual de la història de RTVV, que es correspon amb unes 250.000 hores d'emissions, que es van acumular al llarg de vint-quatre anys, però contempla una selecció molt completa del conjunt de programes de producció pròpia i coproduccions del que va ser RTVV.

Per als professors Javier Marzal Felici (UJI) i Miquel Francés i Doménech (UV), aquesta iniciativa és molt rellevant perquè permet reconèixer la importància dels mitjans de comunicació de masses com la fotografia, el cinema, la ràdio, la televisió, els videojocs o internet en la construcció de la nostra memòria col·lectiva i en la configuració de l'imaginari social que compartim. «La debilitat de l’estudi del patrimoni audiovisual, absolutament abandonat en el context espanyol -comenten-, dificulta enormement la possibilitat d’entendre millor el que som, i retalla les opcions per construir un discurs històric sobre nosaltres mateixos, més acurat i precís sobre la nostra realitat social i cultural».

La iniciativa de la creació i publicació del repositori «Fem tele de 9» coincideix amb l’anunci de la Generalitat Valenciana (en la Llei 10/2018, de 18 de maig, de creació del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana) sobre la creació de l'Arxiu Audiovisual de la Comunitat Valenciana, una mediateca que connectarà els arxius sobre mitjans audiovisuals dispersos en diferents institucions i territoris de la comunitat.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions