La Universitat Jaume I ha presentat una nova proposta formativa i cultural per al període estival denominada «Universitat d’Estiu» amb l’objectiu de donar un impuls a aquest àmbit i apropar-se a la societat. La presentació d’aquest programa ha sigut a càrrec de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro, i el responsable del projecte, Santiago Posteguillo.
«La idea d’aquesta iniciativa és transferir el nostre coneixement, apropar-nos a la societat i fer arribar totes aquelles accions per les quals aposta la Universitat», ha apuntat. Així, ha explicat que es vol anar un pas més enllà de les activitats acadèmiques que ja s’oferien a l’estiu combinant cursos dissenyats des del Consell de Direcció, per a destacar aquells temes que es consideren estratègics, amb cursos proposats per la comunitat universitària. A més, ha assenyalat que els cursos es duran a terme a Benicàssim, una localització que ja té tradició en aquest tipus de propostes formatives.
Per la seua part, Santiago Posteguillo, delegat de la rectora per a l’impuls de la Universitat d’Estiu, ha destacat la importància de situar l’UJI «com a punt de referència en cursos d’estiu perquè Castelló siga un pol d’atracció on gaudir de formació i cultura».
D’altra banda, com a director del curs «La literatura i el temps: la recreació del passat en la novel·la», que s’oferirà del 26 al 28 de juny en el marc d’aquest programa, Prosteguillo ha avançat alguns noms destacats d’aquest gènere que participaran en la cita, com ara José Luis Corral, José Calvo Poyato, Alejandro Corral o Antonio Pérez Henares. Així mateix, la proposta formativa també reunirà autores amb una carrera literària reconeguda com són Carmen Posadas, María Dueñas, Espido Freire o Ayanta Barilli.
El programa d'Universitat d’Estiu, tal com l'ha presentat la vicerectora Carmen Lázaro, també inclou els cursos «El talent que necessitaran les universitats. Reternir-lo, atraure’l i recuperar-lo», del 3 al 5 de juliol, que té com a responsable Francisco Michavila, rector honorari de l’UJI i conseller d’Educació en la representació espanyola davant l'OCDE, la Unesco i el Consell d’Europa; «Comunicació per a la salut centrada en les persones: cap a un abordatge interdisciplinari», del 10 al 12 de juliol, dirigit per Anna Lluch, doctora honoris causa per l'UJI, i Vicent Montalt, director del Màster Universitari en Traducció Medicosanitària; i «L’espai iberoamericà del coneixement. Contribucions de la universitat a una economia avançada i sostenible en la regió», impulsat per Crue Universidades Españolas i Fundación CyD.
Pel que fa a les propostes de la comunitat universitària, s’han presentat cursos sobre «Art, ciència i màgia. La imatge entre el mite i el coneixement», «Transparència i bon govern als nous ajuntaments» i «Delictes d’odi i protecció de les víctimes. Eines pràctiques per a l’acció».