Un seminari de la Càtedra FACSA explica l'aplicació pràctica del modelatge de fluids a l'interior de mitjans porosos en pous de petroli o inducció de sismes

11/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El catedràtic Luis Garrote i el professor Luis Cueto-Felguerosa de la Universitat Politècnica de Madrid han visitat la Universitat Jaume I per a impartir un seminari organitzat per la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de l'UJI, dins del seu cicle «Dijous de Seminari». Al costat d'ells, també ha intervingut el director de la càtedra, Sergio Chiva. 

En aquest seminari s'han presentat els avanços en modelatge de fluids a l'interior de mitjans porosos, des d'escala de porus, a escala molt local, fins a l'entorn de grandària a escala d'aqüífer. Una aplicació pràctica d'aquesta investigació és l'estudi de jaciments amb mescles de fluids que conté diversos components. Per exemple, en el cas de pous de petroli quan la pressió no és suficient per a traure el cru, la injecció d'aigua a pressió en un pou fa que el petroli restant siga desplaçat cap als pous i es puga continuar extraient. Una altra de les aplicacions d'aquests models està en la determinació de la capa de fluids que, en condicions de drenatge d'un sistema porós, tendeix a quedar pegat als sòlids, generant una pel·lícula que banya la superfície, i que en els aiguamolls artificials serveix per a depurar l'aigua.

Una de les línies de treball que han exposat els professors ha sigut els estudis sobre la sismicitat induïda. El risc potencial de generar terratrèmols pot anar lligat a l'intercanvi del moviment de fluids en sistemes rocosos, com la injecció d'aigües residuals en zones profundes, aprofitament geotèrmic, l'emmagatzematge de CO2 a profunditat, l'emmagatzematge de gas o la fractura hidràulica. Existeixen diversos mecanismes pels quals es poden induir els sismes. Si s'injecta el fluid, la pressió en el porus del sistema porós pot ser elevada, i per la possible elasticitat del material porós, si existeix una falla pròxima, podria produir-se moviment, com podria haver sigut el cas del Castor. 

Aquest seminari s'engloba en les activitats de formació que organitza la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de l'UJI. 

Més informació en www.catedradelagua.es

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions