Rosa Miró rep el l Premi de Narrativa Vila d’Almassora 2018 per l’obra «Filferrada, la platja de les cigonyes negres»

05/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’edició número catorze del Certamen Literari Vila d’Almassora ha guardonat Rosa Miró (Castelló de la Plana, 1961) amb el Premi de Narrativa Vila d’Almassora 2018 per l’obra Filferrada, la platja de les cigonyes negres. Es converteix així en la primera dona que guanya el premi. L’escriptora d’El Pont Cooperativa de Lletres i personal d’administració i serveis de la Universitat Jaume I de Castelló, ha realitzat una extensa tasca de documentació per a la seua última novel·la que s’ambienta en la Segona Guerra Mundial, concretament en l’any 1939.

La trama de la novel·la té com a protagonista l’Àngela Bonet i la seua família, els quals es veuen obligats a fugir cap a l’exili dos dies abans que Barcelona siga ocupada per l’exèrcit franquista. Es tracta d’un relat que té diversos escenaris que resulten elements clau per al desenvolupament de la trama. Burjassot, Benicàssim, Barcelona, Girona o Figueres són algunes localitats que apareixen en l’obra, però també transcendeix al pla internacional com ara a Suïssa. Miró reconeix que ha sigut possible gràcies a una gran tasca de documentació, un procés que afirma que «ha estat intens i emotiu, partint d'una primera visita a la Maternitat d'Elna el desembre de 2015, la qual em va fer pensar molt sobre el patiment de les dones en general, però de les mares i embarassades en particular».

El Certamen Literari Vila d'Almassora atorga guardons a les obres de la literatura en valencià que pertanyen a una d’aquestes tres categories: Narrativa, Poesia o Investigació Local i Comarcal. És l'Ajuntament d'Almassora, a la Plana Alta, el que convoca aquests premis que tenen origen en l’any 2000. Els premiats en les categories de poesia i narrativa rebran una quantia monetària que ascendeix als 2.250 euros, tal com va assegurar la regidora de Normalització Lingüística, Diana Belliure, en la presentació del certamen literari. Filferrada, la platja de les cigonyes negres ha sigut premiada en aquesta última edició de certamen literari juntament amb La memòria de les petjades, de José Luis García Herrera, guardonat en la categoria de poesia. Per la seua part, Rosa Miró se sent molt agraïda amb el guardó rebut i afirma que «ha estat un impuls fort per continuar escrivint, però a la vegada un compromís per fer-ho millor».

L’escriptora té al darrere una llarga carrera professional en la qual ha acumulat nombrosos premis literaris. Ha sigut finalista en quatre ocasions del Premi Literari de Narrativa de Dones, convocat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, i el va guanyar en l’edició de l’any 2014. També ha rebut guardons per Camins d’aigua, paraules de mar (XXII Premi de Poesia Miquel Peris i Segarra 2015) o per la col·lecció de relats Som d’amor (XIX Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado 2018).

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions