El sistema sanitari requereix una reflexió per a facilitar l’apropament i l'empatia entre el personal sanitari i els pacients La humanització de la sanitat a debat en el col·loqui «La Clau... de la Innovació» organitzat per Espaitec a l'Hospital de la Plana de Vila-real 

15/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec) ha organitzat amb la col·laboració de la Fundació Globalis i l'Hospital Universitari la Plana de Vila-real, una xarrada col·loqui en la qual s'ha debatut la humanització en el tracte amb el pacient des de totes les seues perspectives. Un debat obert on professionals sanitaris de diversos perfils i pacients han tractat diferents punts de vista des del màxim respecte, abordant una problemàtica que s'està convertint en prioritària per al sector sanitari.

Moderada pel gerent de la Fundació General de la Universitat Jaume I i director de Gestió d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, la sessió ha comptat amb la participació d'un panell d'experts format per Ignasi Barrachina, coordinador de projectes de la Fundació Humans; Rosa María Salazar de la Guerra, directora gerent de l'Hospital de Guadarrama; Pilar Molés Julio, professora del Departament d'Infermeria i coordinadora de pràctiques clíniques de la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI; Pascual Benet, psicòleg i coach ICF professor de l'Institut Valencià de Seguretat Publica i Emergències (IVASPE); Manuel Pons Claramonte, metge SAMU València i HEMS 112 Aragó; Soledad Carreguí Vilar, matrona supervisora del Paritori de l'Hospital Universitari de La Plana; Santiago Gras Balaguer, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària del Centre de Salut Carinyena de Vila-real; i Sixto Barbera, vicepresident de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

Alguns dels discursos més importants durant el col·loqui han sigut que la relació dels pacients no és sol amb els sanitaris, és també amb el sistema i les organitzacions. També s'ha destacat que les iniciatives individuals han de ser l'inici de la humanització, però les organitzacions han de prendre part en aquesta humanització perquè siga efectiva. Des de la medicina familiar han destacat que la humanització és constant perquè hi ha un seguiment continu i des de la psicologia, la importància d'aconseguir que el pacient estiga en l'emoció adequada en el seu tracte amb el sanitari.

Entre les conclusions finals, cal destacar que el sistema sanitari requereix una reflexió per a facilitar l'acostament i l'empatia entre metge i pacient de cara a considerar a aquest últim més com a persona que com a objecte. Ací les noves tecnologies i la formació són essencials. Les tecnologies, definides pels experts com a eines transformadores del sistema sanitari, poden donar suport en l'evolució cap a una humanització que no sempre és senzilla, especialment en entorns com a emergències. La formació en el tracte al pacient des d'un punt de vista més psicològic que tècnic és fonamental per als professionals de la sanitat. 

«La Clau... de la Innovació» és un projecte de divulgació de la ciència, la tecnologia i la innovació realitzat per Espaitec i finançat per la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, que té com a objectiu generar punts de trobada en diferents municipis de la província de Castelló per a fomentar debats oberts entre experts i ciutadania sobre temes d'actualitat. La pròxima sessió està prevista per al mes de setembre, on es tractarà el tema de l'urbanisme i la sostenibilitat. 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions