Eva Alcón destaca que l’avanç de l’UJI ha sigut possible gràcies «al treball col·lectiu i la col·laboració d’institucions, fundacions, teixit productiu i l’ajuda de tota la societat»

02/04/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha commemorat el XXVIII aniversari de la seua creació amb un acte acadèmic al Paranimf del campus del Riu Sec en el qual s’ha fet lliurament de la Medalla d’Or de la Universitat als exrectors Francisco Toledo i Vicent Climent. L’acte  ha estat presidit per la rectora, Eva Alcón; el nou president del Consell Social, Sebastián Pla; el conseller d’Educació, Investigació i Esport, Vicent Marzà; l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; i el rector honorari de l’UJI, Francesc Michavila.

En el seu discurs, la rectora Eva Alcón ha assegurat que l’avanç de l’UJI ha sigut possible gràcies «al treball col·lectiu i la col·laboració d’institucions, fundacions, teixit productiu i l’ajuda de tota la societat que ens envolta», però que com en tots els aniversaris és moment de plantejar-se nous reptes, en concret, vuit. En primer lloc, cal revisar l’oferta formativa per «donar resposta a les necessitats canviants de la societat», ampliant els dobles graus o incorporant titulacions com la proposta de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

El segon repte és la internacionalització, perquè «produïm ciència i formem estudiantat que haurà de treballar en un món global», per això, ha explicat «necessitem visibilitzar la nostra aposta per Europa, i buscar polítiques d’aliances amb altres institucions internacionals». El tercer és tenir una estratègia per a captar talent i apostar decididament pel personal investigador més jove, afavorint la seua acreditació i estabilització.

El quart és «que la igualtat i la inclusió siguen una realitat a la nostra universitat, hem de trencar –ha dit– la bretxa de gènere que persisteix des de fa anys en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques i amb els estereotips i prejudicis que tenen un impacte en la trajectòria professional de les persones». El cinquè és l’impuls digital, on l’UJI ha sigut una universitat a l’avantguarda en l’ús de les noves tecnologies, perquè «necessitem forma ciutadans i ciutadanes digitalment competents».

El sisè repte és ser una universitat sensible a les necessitats de les persones i oberta a la societat, «cal transferir els resultats de la nostra investigació, l’estima per la nostra llengua i la cultura, i també els nostres valors», ha assenyalat, i «una manera de fer-ho és mitjançant el projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana, que ja ha començat a caminar, i en els pròxims mesos presentarem el projecte Universitat d’Estiu».

El setè repte és valorar la universitat com a bé públic i «garantir l’accés equitatiu de l’estudiantat ha de ser una prioritat». A més a més, ha indicat que «cal reafirmar-nos en el nostre compromís social, impulsant nous projectes de voluntariat i d’aprenentatge-servei, que ajuden a transformar el món en què vivim, al mateix temps que tenim l’obligació moral de formar persones crítiques i reflexives».

En el vuitè lloc, «per portar endavant tots aquests reptes –ha dit– necessitem planificar el futur i no ens enganyem, no podem planificar el nostre futur sense un nou sistema de finançament», per això ha reclamat un finançament més just i equitatiu per la universitat pública de Castelló i encara que ha agraït l’esforç del Consell per iniciar les obres que permetran la finalització de la Facultat de Ciències de la Salut, ha recordat que encara hi ha incerteses en alguns àmbits, com, per exemple, l’ordenació de les pràctiques sanitàries.

Per acabar, la rectora ha explicat que «el meu desig en aquest aniversari és que ens hi bolquem amb dedicació i il·lusió, perquè estic convençuda que sols amb esperit crític i afany de superació, la nostra universitat podrà seguir avançant».

Medalles d’or de l’UJI

En l’acte acadèmic de celebració del 28è aniversari l’UJI ha lliurat la Medalla de la Universitat als exrectors Francisco Toledo i Vicent Climent, els quans han agraït la distinció i han realitzat un recorregut per la seua trajectòria acadèmica i professional.

Francisco Toledo Lobo va ser rector de la Jaume I des del 2001 fins al 2010. És llicenciat en Matemàtiques i doctor per la Universitat de València, on va ser professor des de 1985 fins a 1991, any en què es va incorporar a la Universitat Jaume I, de la qual és catedràtic de Ciències de la Computació des de 1998. Entre altres projectes, la seua experiència investigadora inclou haver dirigit la participació espanyola en dos grans projectes de recerca en tecnologies de la informació i les comunicacions (EQUATOR i CHIC), dins del Programa Marc de la Unió Europea. Té una amplíssima experiència en gestió, com demostren els diversos càrrecs públics exercits: en l'actualitat és el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, càrrec que ocupa des de 2015. De 2011 a 2015, va ser portaveu d'Economia i Indústria i portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista en les Corts Valencianes.

Vicent Climent Jordà va ser rector de la Universitat Jaume I des de l'any 2010 fins al 2018. És llicenciat en Física per la Universitat de València i doctor en Física per la mateixa universitat. És catedràtic d'Òptica en el Departament de Física de la Universitat Jaume I de Castelló. Ha desenvolupat la seua carrera acadèmica a la Universitat de València i, des de 1991, a la Universitat Jaume I, amb col·laboracions amb l’Institut für Arbeitsphysiologie de la Universitat de Dormund (Alemanya). És l'investigador responsable de Grup de Recerca d'Òptica GROC-UJI, en el qual desenvolupa diversos projectes de recerca centrats en l'òptica temporal i ultra ràpida, en el processament d'imatges òptiques i en l'òptica oftàlmica. Ha participat en 19 projectes de recerca, dels quals cal destacar un projecte del programa Consolider-Enginy 2010 sobre ciència i aplicacions dels làsers ultres ràpids i ultra intensos i és coautor de tres patents industrials.

Premis del Consell Social

En l’acte acadèmic de celebració del 28è aniversari també s’ha fet lliurament del XX Premi del Consell Social a la Recerca al doctor Iván Mora Seró, investigador de referència internacional en l’Institut de Materials Avançats (INAM) i en el Departament de Física de l’UJI. La investigació d’Iván Mora s’ha centrat en dispositius nanoestructurats, propietats de transport i recombinació, fotocatàlisi, caracterització elèctrica de sistemes fotovoltaics, electrocròmics i la producció de combustibles solars. Tot sota un eix comú: la producció d’energia neta i barata, així com el seu estalvi. El professor Mora és, a més, inventor d’una patent i, entre altres reconeixements, ha rebut la beca del Weizmann Institute of Science (Israel) i ha sigut inclòs en el llistat d’investigadors altament citats en els tres últims anys. 

També s’ha lliurat l’XI Premi del Consell Social a la Iniciativa Emprenedora Estudiantil a Javier Ares Armero, graduat en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes per l’UJI, per la creació de la companyia Laser Game Evolution Castellón, S.L. L’empresa premiada ofereix possibilitats d’oci alternatiu i saludable a Castelló.

Finalment, el president del Consell Social, ha lliurat el Premi a l'Excel·lència Docent Universitària als professors Juan Antonio García Esparza, professor contractat doctor del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals; Óscar Chiva Bartoll, professor ajudant doctor del Departament d’Educació i Didàctiques Específiques de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, i Desirée Mena Tudela, professora ajudant doctora de la Unitat Predepartamental d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut. 

Altres distincions

En l'acte també s'ha fet lliurament de les distincions al personal jubilat durant l'any 2018 i les distincions al PAS i PDI en actiu amb 25 anys de serveis prestats, a tots ells i elles la rectora els ha agraït el seu compromís amb la universitat; i els premis extraordinaris en els estudis de grau corresponents al curs acadèmic 2017-2018, als quals la rectora ha felicitat perquè «cada dia us lliureu amb passió a l'estudi i la recerca».

Discurs de la rectora (pdf)

Fotografies de l'acte | Vídeo de l'acte | Vídeo a YouTube | Facebook Live | Acte a Twitter |Acte a VoxUJI Ràdio

Vídeo de la història de l'UJI en À Punt (1:23)

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions