La Càtedra Indústria 4.0 de l'UJI buscarà noves formes d'organitzar els mitjans de producció en el sector industrial Les empreses Exclusivas Energéticas, Estrategia y Dirección i ITBacking han constituït la nova càtedra amb la Universitat Jaume I de Castelló

05/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló ha constituït, amb les empreses Exclusivas Energéticas, Estrategia y Dirección i ITBacking, la Càtedra Indústria 4.0 amb l'objectiu específic de plantejar noves formes d'organitzar els mitjans de producció en el sector industrial, alhora que fomentar la formació, la recerca, la difusió del coneixement i la innovació en l'àmbit de la indústria 4.0.

Serà una de les primeres càtedres a Espanya dedicada específicament a la indústria 4.0 i fomentarà l'ús de les tecnologies de la informació i nous models de negoci associats al sector industrial. La Càtedra pretén contribuir a l'evolució del model productiu cap a un concepte d'indústria més sostenible, intel·ligent i integrada a través de la digitalització, la intel·ligència artificial i nous mètodes de fabricació.

En l'acte de signatura del conveni constitutiu de la Càtedra han participat Eva Alcón, rectora de l'UJI; els vicerectors Jesús Lancis (Recerca i Transferència), i Modesto Fabra (Planificació, Coordinació i Comunicació); Marc Crespi, CEO-Fundador d'Exclusivas Energéticas; Joaquín Membrado, president d'Estrategia y Dirección; Vicente Pinardell, director de negoci d'ITBacking; i José Antonio Heredia, director de la Càtedra i professor titular del Departament d'Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny.

Aquesta nova càtedra constata l'interès de la universitat pública de Castelló d'involucrar el teixit empresarial i institucional de les comarques de Castelló en activitats formatives i investigadores que afavoreixen un major desenvolupament socioeconòmic del seu entorn. Així, promourà la formació d'enginyers i enginyeres de dades i la realització de projectes de recerca industrial amb la col·laboració d'entitats públiques i privades.

El patrocinador principal de la Càtedra serà Exclusivas Energéticas, una empresa de base tecnològica aplicada a la gestió energètica, que aporta solucions que optimitzen el consum i la despesa energètica i contribueixen a la sostenibilitat del sector industrial. D'altra banda, Estrategia y Dirección, empresa dedicada a la consultoria estratègica i de reducció de costos, i ITBacking, empresa que ofereix solucions i serveis per a la implantació de programari empresarial i infraestructures, seran patrocinadors de la Càtedra.

En el torn d'intervencions, la rectora ha agraït a les empreses «que sumen el seu talent i els seus recursos a l'UJI per a treballar en un dels àmbits que transformarà el nostre teixit econòmic» perquè «necessitem dur a terme més recerca aplicada i, sobretot, poder transferir aquests resultats a l'àmbit de l'empresa, fer-los tangibles, reals; que es puguen veure i notar en les nostres empreses».

Alcón ha explicat que estem a les portes d'una nova revolució industrial, la quarta, «que es desenvoluparà gràcies a tècniques avançades de producció i a operacions amb tecnologies intel·ligents. Només les organitzacions i les persones que siguen capaces d'adaptar-se a aquest nou entorn, a aquest nou context industrial, tindran garantits no sols el seu èxit, sinó fins i tot la seua pròpia supervivència. D'ací la importància de comptar amb aquest coneixement pràctic, aplicat», ha indicat.

«Els reptes, per tant, són enormes, encara que el desafiament és encoratjador», ha afirmat la rectora, qui ha animat a seguir de prop les activitats d'aquesta nova càtedra «que de segur sabrà donar noves i encertades respostes a tots els interrogants que tenim per davant».

Per la seua part, el director de la Càtedra, José A. Heredia, ha explicat que «la Càtedra serà un centre de coordinació d’activitats de comunicació, formació i innovació format per personal tant de la Universitat i les empreses com de les institucions que es vulguen sumar a la iniciativa». També ha apuntat algunes de les activitats que estan previstes, com ara la creació d’un panell d’experts, la posada en marxa d’un Màster en Enginyeria de Dades i Intel·ligència Artificial o l’impuls de projectes d’innovació, entre altres.

Quant a les empreses, Vicente Pinardell, d'IT Backing, ha agraït l’oportunitat de poder participar en la Càtedra i ha assenyalat que se senten «partícips d’un projecte molt important per al sector industrial de Castelló». Joaquín Membrado, d’Estrategia y Dirección, també ha expressat el seu agraïment i ha apuntat que «la indústria 4.0 és una eina competitiva i de futur per a les empreses i organitzacions». Finalment, Marc Crespi, d’Exclusivas Energéticas, ha destacat la il·lusió de formar part d’aquesta càtedra, una de les primeres d’Espanya sobre aquest tema, i ha assenyalat la importància d’apostar per la tecnologia i les eines més avançades per a construir els models de negoci.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions