Les alumnes del Màster de la Pau de l’UJI destaquen els beneficis personals, socials i professionals que suposa la participació en el taller de viverisme i horticultura ecològica

12/02/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El taller de viverisme i horticultura ecològica ha servit per a capacitar els joves que hi han participat en un ofici; adquirir habilitats i destreses que poden aplicar en altres àmbits laborals i millorar les habilitats socials, la seua autoestima i equilibri emocional, així com les relacions amb les seues famílies. Aquestes són algunes de les conclusions presentades per les alumnes del Màster Interuniversitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament en l’acte celebrat al Menador espai cultural, organitzat conjuntament per la Universitat Jaume I i Cáritas Diocesana.

Aquesta activitat acadèmica, coordinada per les professores Isabel Giménez i Leonor Hernández, amb l’objectiu de reforçar les competències associades amb la responsabilitat social universitària mitjançant l’aprenentatge-servei, s’ha desenvolupat a partir de les entrevistes en profunditat realitzades a l’alumnat, tant actual com antic, a les famílies i a les organitzacions relacionades amb el taller.

Les principals conclusions obtingudes en l’informe final de les alumnes han sigut les següents:

-El taller presta serveis a la ciutat, perquè rep joves derivats pels serveis socials, participa en la Taula de Recursos Comunitaris del Grup de Sant Llorenç, on està ubicat, i amb la metodologia aprenentatge-servei, l’alumnat presta un servei a la ciutat cuidant els espais públics. A més a més, destaca que compta amb una llarga experiència en el treball en xarxa.

-La formació oferida capacita els joves per a un ofici, i també millora les habilitats i destreses per altres àmbits laborals. També destaca que, per a alguns dels alumnes, les pràctiques reals del taller i les pràctiques no laborals en empreses els ajuden a trobar una ocupació, i la major part descobreixen que en són capaços i reprenen els estudis.

-Els joves adquireixen habilitats socials, milloren el seu equilibri emocional, la seua autoestima i les relacions amb les seues famílies; tot això els ajuda a plantejar-se el seu projecte de vida.

L’acte va comptar amb nombrós públic: autoritats acadèmiques i polítiques; voluntaris i voluntàries, personal de Cáritas; famílies, personal de l’Hort Roquetes i molts antics alumnes que han evidenciat que aquesta formació ha sigut molt important per a replantejar-se el seu projecte de vida, com és el cas de Nieves Giménez, una exalumna que destaca «la qualitat humana de les persones, els valors i la calidesa que transmeten Rosa, Pascual i la resta de l’equip docent», perquè «aprendre a escoltar, empatitzar, sentir-se valorada i motivada és fonamental per a sentir-se persona i després estudiar per a tenir un ofici».

El Taller de Jardineria, Viverisme i Horticultura Ecològica, coordinat per Rosa García, és un referent en la nostra província perquè constitueix el primer hort ecosocial del municipi de Castelló. Amb una trajectòria de 25 anys, en el taller s'ha format més de 800 joves des d'una perspectiva integral que conjumina tant les tècniques agrícoles com les competències personals requerides per a la integració social de col·lectius amb menys oportunitats.

Les persones que han coordinat el projecte des de totes dues institucions valoren molt positivament tant el resultat com el procés d'intercanvi, que ha permès a les alumnes de l'UJI conèixer directament un projecte real i contribuir a augmentar la seua visibilitat, alhora que reforçaven competències específiques i transversals associades amb el desenvolupament humà i l'agroecologia.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions