L’investigador de l’Institut de Ciències de la Mar del CSIC, Antonio Turiel, ha assegurat que «el sistema actual, que sempre havia estat insostenible, ara s’ha tornat inestable i amenaça amb col·lapsar i que és necessària una reforma radical de la societat» durant la conferència que ha impartit en la Universitat Jaume I amb motiu de la presentació de la Comunitat UJI x Planeta, una associació formada per estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis que pretén promoure a l’UJI els canvis que es necessiten com a societat per minimitzar i adaptar-se a les crisis climàtica, ecològica i social.
Turiel ha explicat que estem arribant al zenit en la producció de petroli, carbó i urani i prop de la del gas i que a partir d'ara la producció d'aquests combustibles disminuirà progressivament. Assegura que no existeix una alternativa a la energia provinent dels combustibles fòssils perquè mancada «capacitat d'escala, materials, temps i capital». Per això considera que «es necessita una reforma radical de la societat», racionalitzar el consum de recursos, disminuint al màxim aquells que no són renovables i que «és necessari canviar els objectius de la societat i passar del consum al benestar», perquè encara que el col·lapse no és imparable «no es pararà només, cal treballar activament per a detenir-ho» ha conclòs.
Antonio Turiel és científic titular a l'Institut de Ciències de la Mar del CSIC. Llicenciat en Física i Matemàtiques i doctor en Física Teòrica per la Universitat Autònoma de Madrid, és autor de més de 80 articles científics especialitzats. És més conegut com a divulgador i redactor principal del blog «The Oil Crash», en el qual toca temes sensibles sobre l'esgotament dels combustibles fòssils, com el pic del petroli i les seues possibles implicacions a escala mundial.
L’Associació Comunitat UJI x Planeta, presentada per Miguel Martínez y Nuria Sánchez, és un col·lectiu integrat per persones vinculades a la comunitat universitària preocupades per la creixent degradació ambiental, el canvi climàtic accelerat i les injustícies i desigualtats socials. El seu objectiu és promoure canvis en la universitat que, extrapolats al conjunt de la societat, permeten canviar les dinàmiques de consum i comportament actual, que són especialment lesives per al medi ambient i per la justícia social.
Desenvolupen propostes d’accions en diferents àmbits que traslladen a l’UJI per a la seua implantació i accions de divulgació, conscienciació i foment de l’actuació davant l'emergència climàtica, ecològica i social, principalment a la universitat, pel seu paper com generadora i transmissora de coneixement. Les persones interessades poden associar-se i participar en algun dels grups de treball; en la recollida d’informació; la creació de catàlegs de recursos o la realització de xerrades divulgatives en centres educatius o socials.
Més informació en la pàgina comunitatujixplaneta.uji.es i en el correu de contacte comujixplaneta@uji.es