Eva Alcón reivindica el paper de les universitats per a impulsar l'economia digital

18/10/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I i presidenta de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV), ha participat avui en una taula redona, organitzada per la Càtedra Prospect CV 2030 de la Universitat de València a la seu de la Fundació Universitat-Empresa ADEIT, amb la col·laboració de l'Agència Valenciana de la Innovació, en la qual s'ha debatut entorn del model productiu i la innovació i els reptes de futur.

El panell de debat en el qual ha participat la rectora de l'UJI ha comptat també amb la presència de Fernando Saludes, president de la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT); Ismael Sáez, secretari general de la UGT-PV; Juan Fuster, coordinador institucional de la delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana; Miguel Burdeos, vicepresident de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), i Joan Romero, director de la Càtedra Prospect CV 2030, com a moderador.

La rectora ha reivindicat el paper de les universitats en la transformació del model productiu valencià «per a avançar cap a un sistema més sostenible, eficient i basat en el coneixement i la innovació» que permeta esprémer totes les possibilitats de l'economia digital. El diagnòstic dels experts no deixa lloc a dubtes: la renda per càpita dels valencians estava 10 punts per damunt de la mitjana espanyola en 1955 i ara està quinze punts per davall. Davant aquesta realitat, Alcón ha defensat la necessitat d'invertir en capital humà i augmentar el pressupost destinat a R+D+i. «Formem capital humà i ho fem bé, però no sempre amb els perfils necessaris per a atendre la demanda del mercat, per la qual cosa les universitats ens enfrontem a un repte crucial: redissenyar l'oferta amb perfils laborals més flexibles i amb competències en llengües, competències digitals i les denominades soft skills», ha argumentat la rectora.

Quant a investigació, transferència i innovació, la presidenta de la CRUPV ha admès que el repte radica a «traslladar la fortalesa de la investigació que es desenvolupa en les universitats al sistema productiu i evitar la fugida de talent» i ha reconegut el paper estratègic que ha de jugar l'Agència Valenciana per a la Innovació per a reforçar els vincles entre les universitats i el teixit empresarial.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions