Impulsar la igualtat en la ciència, fent valdre el paper de la dona i afavorint la feminització del sector científic i tecnològic, és la meta que s'ha proposat la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de cara a l'any 2019. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, el vicerector d'Investigació de l'UJI, Jesús Lancis, i el director de la Càtedra, Juan B. Carda, han donat les principals pinzellades del programa d'actuacions de l'entitat de cara al present exercici, en la presentació de les dades de Destaca 2018 durant la fira de la ceràmica Cevisama.
La presentació, celebrada a la fira en l'estand de la Diputació de Castelló, ha desgranat les principals dades de l'última edició de la fira de transferència tecnològica, celebrada al novembre al Centre de Congressos, Fires i Trobades: més de 7.500 visites, 2.200 escolars en l'apartat de Divulgació, 30 ponents internacionals i 50 expositors d'empreses. Empreses emergents i centres d'investigació avalen la consolidació de Destaca com la principal fira científica del territori i, fins i tot, una de les referències del sector en l'àmbit internacional. «Hi ha molt d’interés fora de les nostres fronteres pel model que hem impulsat des de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l'UJI i fins i tot recentment, convidats pel Govern del Marroc, hem estat explicant el treball que fem des de la Càtedra i Destaca per al foment de la innovació a través de la connexió entre ciència i empresa i l’impuls de vocacions científiques», assenyala Benlloch, qui valora que el treball desenvolupat en aquest àmbit –amb la marca Ciutat de la Ciència i la Innovació des del 2011 i la presidència de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació– és també factor clau en la reducció de la desocupació, fins a col·locar Vila-real com la ciutat amb menys atur de la Comunitat. En la mateixa línia s'ha pronunciat el vicerector d'Investigació de l'UJI, qui ha valorat la importància de Destaca i la Càtedra ceràmica per a la transferència del coneixement acadèmic a l'empresa.
Per a continuar avançant en aquesta línia, el director de la Càtedra ha desgranat algunes de les activitats de la programació de 2019, entre les quals destaca una nova edició de Destaca en Ruta. «Algunes poblacions de la província s'han interessat per aquest esdeveniment dinamitzador de la innovació en el territori que vam encetar en 2017 a Vinaròs. Estem valorant les diferents sol·licituds i activitats a realitzar, que es duran a terme abans de l'estiu», avança Carda. El programa de divulgació científica Ràdio-Ciència, una jornada i un concurs sobre dades massives, en col·laboració amb l'empresa Nunsys, la commemoració de l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, un programa de televisió de divulgació científica, i Somnis de fang, un documental en col·laboració amb Endora Produccions sobre els últims terrissaires de la Comunitat, són algunes de les línies d'actuació de la Càtedra per a enguany. «I, per descomptat, comencem ja a planificar la quarta edició de Destaca, en 2020, en la qual ens hem marcat com a objectiu impulsar la figura de les dones en la ciència», afegeix.
«Les dades sobre la masculinització del sector científic no deixen lloc a dubtes. A Espanya, només un 7% de xiquetes vol ser científica i les dones a penes suposen el 39% del personal investigador», assenyala Benlloch. La Càtedra s'ha plantejat enguany contribuir a revertir aquestes dades i afavorir les vocacions científiques en les dones, perseguint així la igualtat en la ciència. Per a això, avança l'alcalde, es posarà en marxa un programa pioner de tallers enfocats específicament a les xiquetes.