La Càtedra d'Innovació Ceràmica «Ciutat de Vila-real» de l'UJI tanca 2018 amb més de 50 activitats i accions realitzades

08/01/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La reunió anual de la Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra d'Innovació Ceràmica «Ciutat de Vila-real» de la Universitat Jaume I, segons estableix el conveni de col·laboració entre l'UJI i l'Ajuntament de Vila-real, ha presentat la memòria d'activitats de l'any 2018 i la proposta d'activitats per al pròxim any 2019.

En la reunió han estat presents, per part de l'UJI, el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra; el director de la Càtedra, Juan Carda; Toni Castelló, tècnic de la Càtedra, i Juan Salvador Pérez, del Servei de Comunicació i Publicacions. Per part de l'Ajuntament de Vila-real ha estat present Mónica Mañas, regidora d'Innovació i Noves Tecnologies.

Respecte a les activitats realitzades durant l'any 2018, cal destacar, en l'àmbit formatiu i divulgatiu, la realització de diverses jornades i reunions, com la participació de la Càtedra en les principals fires ceràmiques mundials: Cevisama, Qualicer, Tecnargilla i Cersaie;  la realització d'una jornada sobre les eixides professionals dels graduats universitaris en Química; la participació en el V Congreso Hispano-Luso de Cerámica y Vidrio; o reunions amb empreses i entitats com Colorobbia, l'Ajuntament d'Orpesa, Climate-Kic o l'Agencia Valenciana de la Innovació, entre altres.

La Càtedra ha continuat amb les accions de divulgació científica, com el programa Ràdio Ciència que s'emet a Ràdio Vila-real; o la col·laboració amb la revista Poble en l'edició del llibre La cerámica y sus primeros diseños industriales. A més a més, la Càtedra ha iniciat diversos projectes audiovisuals com la realització d'una pel·lícula documental sobre els últims terrissers de la província de Castelló, Somnis de fang; o la realització d'un programa de televisió, Vés a saber, per a connectar els valencians amb els científics i la ciència que es fa per tota la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració de la xarxa RUVID i la Ciutat de les Arts i les Ciències.  

En el vessant internacional, cal destacar l'inici de la col·laboració de la Càtedra amb dues universitats colombianes: la Universitat Agustiniana i la Universitat Pedagògica i Tecnològica; la reunió tècnica amb el Dr. Teodor Krassimirov de l'IBM Research Center de Nova York; o la reunió mantinguda amb una delegació de la República de Macedònia per a iniciar activitats de col·laboració conjuntes. A més, la Càtedra va participar amb una conferència a IRSEC 2018, un dels congressos més importants sobre energies renovables, que va tenir lloc al Marroc, i que ha propiciat futures col·laboracions amb entitats i universitats marroquines.

En l'àmbit de la investigació i la transferència tecnològica cal destacar la realització de la tercera edició de la Fira Destaca 2018, juntament amb l'Ajuntament de Vila-real, la primera fira de transferència del coneixement científic i tecnològic de la Comunitat Valenciana, i que s'ha convertit en un referent a tot Espanya; o l'inici de la col·laboració amb l'Institut de Ciència de Materials d'Aragó per a facilitar la transferència a la indústria de noves tecnologies de processat.

Per a l'any 2019, a banda de la renovació del conveni de la Càtedra, es pretén realitzar una nova edició de la fira «Destaca en Ruta»; dur a terme la Setmana de la Ciència a Vila-real; organitzar ponències destacades amb motiu de l'Any Internacional de la Taula Periòdica el 2019; i continuar amb la participació en projectes europeus, com en la iniciativa Urban Innovative Actions de la Unió Europea, a la qual ja es va presentar un projecte durant aquest any 2018, en col·laboració amb l'Ajuntament de Vila-real i la Fundació Universitat Jaume I-Empresa. 

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions