L’UJI participa en la creació del Laboratori Social per a l'àrea de Benicarló-Vinaròs El laboratori és fruit del conveni de col·laboració entre la Universitat, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i els ajuntaments de Benicarló i Vinaròs

13/12/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i els ajuntaments de Benicarló i Vinaròs han signat un conveni marc de col·laboració per a la constitució d'un laboratori de recerca especialitzat en serveis socials en l'àrea de Benicarló-Vinaròs. El conveni s'ha signat en el Magatzem de la Mar de Benicarló en un acte en el qual s'ha presentat el laboratori i al qual han assistit la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; l'alcaldessa de Benicarló, Xelo Miralles; l'alcalde de Vinaròs, Enric Pla, i el delegat del Consell per al Model Social Valencià, Xavier Uceda. 

Aquest projecte s'uneix al constituït en la comarca de la Ribera, a València, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Alzira, la Diputació de València, la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Universitat de València, i el constituït en la ciutat d'Alacant amb la participació d'aquest ajuntament i la Universitat d'Alacant. Aquests laboratoris seran els encarregats de dissenyar, desenvolupar i provar noves planificacions i sistemes d'avaluació dels serveis socials a través de criteris objectius i científics de les universitats, amb la finalitat de poder transferir i exportar les bones pràctiques de les polítiques públiques. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la creació i engegada de la xarxa de laboratoris socials a la Comunitat «aportarà llum i propostes per a reforçar i millorar la qualitat dels nostres serveis socials i, per tant, el benestar de totes les persones i del conjunt de la societat». L'objectiu d'aquesta xarxa de laboratoris «és l'estudi, de manera exhaustiva i rigorosa, de les necessitats socials reals i actuals de la ciutadania», ha indicat Oltra. 

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha assenyalat que «és una iniciativa molt important i valuosa perquè avui ens donem la mà quatre administracions (dos locals, una autonòmica i una universitària) per a treballar conjuntament a favor de la ciutadania. Per a mi, aquest és el camí que hem de recórrer més sovint, perquè és la manera d'aconseguir més i millors resultats. I perquè, en definitiva, aquesta és la millor manera de complir amb el nostre compromís de servei públic». «Amb aquest Laboratori Social -ha explicat la rectora de l’UJI- posem la recerca científica al servei de la política, per a determinar les millors accions a desenvolupar, i el nostre coneixement al servei del benestar de la ciutadania i l'obtenció dels màxims nivells possibles de qualitat de vida, ajudant a determinar les millors polítiques socials». Finalment, la màxima autoritat acadèmica ha indicat que «aquesta decisió de mesurar i avaluar l'acció política no és gens habitual, perquè serem capaces de desenvolupar instruments i estratègies socialment innovadores, amb accions que milloren de veritat la qualitat de vida de les persones, que ha de ser el nostre gran objectiu com a administracions públiques».

La constitució d'aquests tres laboratoris, ha explicat Oltra, respon a les «diferents realitats territorials de la Comunitat Valenciana». Cadascun estudiarà els serveis socials tenint en compte les característiques territorials de cada zona i diferenciant les necessitats dels municipis atenent a criteris de població o ubicació. Així, el laboratori de Vinaròs i Benicarló se centrarà, especialment, en l'anàlisi dels serveis socials comunitaris i rurals i en aspectes d'infància i famílies. El d'Alacant durà a terme l'elaboració i validació d'instruments i itineraris d'inclusió social i, el d'Alzira, se centrarà en la promoció de l'autonomia personal i l'envelliment actiu. 

Els tres projectes, el de València, Alacant i Castelló, tenen una dotació inicial de la Generalitat de 47.000 euros cadascun, quantitat que s'anirà incrementant, progressivament, en els pròxims exercicis. 

En el cas de Vinaròs i Benicarló, comptarà amb una aportació local a través de l'Estratègia per al Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi) finançat per la Unió Europea, que aconsegueix prop d'1 milió d'euros fins a 2021.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions