Les rectores de les universitats públiques espanyoles aposten per crear una àrea de coneixement d'estudis de gènere i la implantació d'un grau específic La I Cimera de Rectores destaca la importància d'arribar a l'alumnat de primària i secundària per a trencar els estereotips sobre formació

30/11/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • I cumbre de rectoras cimera-7rectores rectoras

    Nekane Baslluerka, Margarita Arboix, Mª Vicenta Mestre, Eva Alcón, Pilar Aranda, Mª José Figueras i M Antonia Peña. Foto: Àlex Pérez

Manifest «Declaració de Castelló»

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha sigut l'amfitriona de la I Cimera de Rectores de les Universitats Públiques Espanyoles que s'ha celebrat a Castelló i que ha congregat a les set rectores de les universitats públiques: M. Vicenta Mestre, de la Universitat de València; Pilar Aranda, de la Universitat de Granada; Margarita Arboix, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Nekane Balluerka, de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea; M. José Figueras, de la Universitat Rovira i Virgili i M. Antonia Peña, de la Universitat de Huelva.

Eva Alcón ha donat les gràcies a la Fundació Isonomia per la seua iniciativa de celebrar aquesta primera cimera i a totes i tots els assistents «per acompanyar-nos en aquest acte tan important, tan significatiu, en el qual abordarem conjuntament les polítiques universitàries en matèria de gènere». «Esperem que les conclusions d'aquesta cimera tinguen repercussions en les nostres universitats, però que també tinguen un impacte en les polítiques autonòmiques, nacionals i internacionals», ha afegit. 

Per la seua banda, la directora general d'Universitats de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, ha afirmat que «aquesta cimera de rectores és una fita per a les universitats espanyoles i per a tota la societat». «En una data tan assenyalada com és el dia després del 25 de Novembre, una data clau on la ciutadania mostra la seua repulsa a la desigualtat entre homes i dones i a la violència de gènere, els estudis superiors i la formació universitària no poden donar l'esquena a aquesta reivindicació de la ciutadania». La directora general ha indicat que «l'educació superior encara ha d'engegar moltes accions per a acabar amb la desigualtat i des del Govern de la Generalitat Valenciana estarem atents per a col·laborar en tot el que puguem amb les universitats». 

Teresa Lozano, secretària general de CRUE-Universitats, ha afirmat que «si hi ha un objectiu prioritari en matèria de gènere és l'eradicació de qualsevol tipus de violència sobre les dones» i ha tingut unes paraules de record per a les 45 dones assassinades durant 2018 i per a totes les víctimes. Lozano ha explicat que tots els estudis realitzats indiquen que «el nivell d'estudis es perfila com la millor eina contra la discriminació en matèria de gènere i que a mesura que s'incrementa el nivell acadèmic de les dones, les xifres suggereixen que descendeix la proporció d'aquelles que han patit algun tipus de violència per part de la seua parella». 

La secretària general de CRUE ha aprofitat la seua intervenció per a donar algunes dades de la publicació La universidad española en cifras, que es presentarà el pròxim mes de desembre, i en la qual es posa de manifest el sostre de vidre que existeix en les universitats, ja que a pesar que des dels anys 90 la presència de dones és majoritària, aquest fet no es veu reflectit en el nombre de catedràtiques ni de rectores. «En el curs 2017-2018, les dones eren el 55% de l’alumnat matriculat en graus, però a mesura que pugem esglaons en les categories professionals, la seua presència baixa, de manera que només el 21% dels catedràtics són dones, i tan sols 15 de les 84 universitats del sistema són dirigides per rectores. Això suposa que només una de cada cinc dones és catedràtica o rectora». 

Conclusions de la cimera

La vicerectora d'Igualtat de l’UJI, Pilar Safont, ha sigut l'encarregada de llegir les primeres conclusions d'aquesta cimera, un document que servirà de base per redactar un manifest més extens en els pròxims dies: la Declaració de Castelló. Safont ha explicat que els principals reptes als quals s'enfronten les universitats per a acabar amb la desigualtat han d'anar en tres línies: formació, recerca, i lideratge i gestió. 

Quant a la formació, s'ha defensat la creació d'una àrea de coneixement d'estudis de gènere i la implantació d'un grau específic, alhora que s’ha de fer un esforç per arribar a l'alumnat en etapes prèvies, de primària i secundària, per a acabar amb els estereotips i aconseguir incorporar homes en graus feminitzats i dones en graus masculinitzats (l'anomenada «bretxa STEM»). També s'ha apostat per incrementar la formació en matèria de gènere en els equips de govern, per a aconseguir una major implicació i més aliances amb els homes que permeten dur a terme més mesures de conciliació i coresponsabilitat. 

En l’àmbit de la recerca, s'ha indicat la necessitat d'incorporar mesures de discriminació positiva en els plans propis de recerca, que la carrera investigadora contemple períodes de maternitat i cura de dependents, i que es faça un esforç per visibilitzar el nom de les dones investigadores a través de mesures com citar el nom complet en les publicacions científiques o apostar per més reconeixements a dones investigadores: honoris causa, medalles d'or, etc. 

Finalment, quant a lideratge i gestió, s'han posat sobre la taula les següents mesures: que les universitats elaboren pressupostos amb perspectiva de gènere; que s'augmente el pressupost per a dur a terme polítiques de gènere; que s'enfortisquen les estructures de les unitats d'igualtat; que es potencie i normalitze l'ús de llenguatge no sexista i inclusiu; que es treballe perquè hi haja equilibri i paritat en totes les composicions organitzatives de la universitat; que es fomente la realització de programes de formació en lideratge entre les dones i que hi haja una política de tolerància zero davant de violències masclistes. 

Per a finalitzar aquesta cimera, Eva Alcón ha manifestat la seua intenció que «aquestes conclusions es convertisquen en un full de ruta amb les accions que hem de realitzar les universitats en els pròxims anys en matèria d'igualtat». Ha explicat que ha contactat amb l'Associació Europea de Rectores perquè aquestes conclusions sobrepassen les fronteres nacionals i ha indicat el seu desig que aquesta cimera es torne a convocar de manera anual o bianual.

Imatges

Vídeo de les conclusions

Video de tota la cimera (Youtube)

Vídeos de la cimera (servidor de vídeo)

Cimera a Twitter #7rectoras

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions