L’Acadèmia de Doctors d’Espanya premia la tesi en Humanitats de la professora Maria Medina-Vicent

23/10/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Reial Acadèmia de Doctors d’España ha concedit el premi de Doctorat en Humanitats a la professora de la Universitat Jaume I Maria Medina-Vicent per la seua tesi Género y management en el marco neoliberal. Un análisis crítico para la emergència de liderazgos feministas.

Maria Medina-Vicent és professora del Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I, ha ampliat estudis d'Humanitats en la Universitat Nacional del Litoral (Santa Fe, Argentina) durant el curs 2012/2013 mitjançant la beca Fórmula Santander i ha aprofundit els seus coneixements en ètica empresarial realitzant pràctiques formatives en la Fundació ÉTNOR.  L'any 2014 va rebre la beca predoctoral FPI-UJI per a la formació del personal investigador de la universitat per a treballar en el projecte de tesi: El lideratge femení en el marc de l'ètica dels negocis i les organitzacions, dirigit per la doctora Sonia Reverter Bañón. Després, va ampliar la seua recerca en l'Oxford Brookes University (Regne Unit) en l’any 2016. Les seues línies de recerca se centren en la teoria política feminista, l'ètica econòmica i empresarial, els Critical Management Studies i el lideratge.

La tesi defensada dins del Programa Interuniversitari en Ètica i Democràcia es caracteritza, tal com van assenyalar els membres del tribunal internacional, pel seu caràcter interdisciplinari i innovador, ja que al llarg d'aquesta es construeix un espai de diàleg entre ètica, filosofia, sociologia, estudis del management i teoria feminista per a arribar a una conclusió sobre la preeminència dels interessos neoliberals en la conformació d'un model de dona capdavantera que responga a principis essencialistes i excloents.

La idea principal que es desprèn d'aquesta tesi és que el model de dona capdavantera que es divulga a les professionals a través de la coneguda com «literatura popular del management dirigida a dones», conté un caràcter essencialista que reprodueix les dicotomies de gènere i el model racional de l'homo oeconomicus, el que impedeix el desenvolupament d'una gestió empresarial ètica. Així doncs, es reflexiona sobre la possibilitat d'articular principis d'acció que estiguen basats en la perspectiva de gènere i que permeten repensar l'espai de les organitzacions cap a la consecució de la igualtat.

La tesi va estar dirigida per la doctora Sonia Reverter-Bañón, professora del Departament de Filosofia i Sociologia de l’UJI. El tribunal internacional va estar format pel catedràtic d'Ètica de la Universitat Jaume I, Domingo García-Marzá; la investigadora Irene Strazzeri de la Universittà di Foggia (Itàlia), i el professor Carlos Jesús Fernández Rodríguez, de la Universitat Autònoma de Madrid.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions