panoramica UJI

Un estudi del programa UJI Hàbitat Saludable revela que la meitat dels estudiants no cuiden la seua alimentació ni fan exercici físic

La investigació aborda altres aspectes de la salut estudiantil com el consum de tabac i alcohol, la sexualitat, o l’ús d'internet
15/10/2018 | SCP

El programa UJI Hàbitat Saludable ha coordinat enguany l'estudi Estils de vida i salut en l'estudiantat de l'UJI, una iniciativa que ha permès configurar una radiografia dels comportaments de l'estudiantat relacionats amb la salut que estan més vinculats amb les malalties o trastorns que tenen una major prevalença en l'actualitat: el consum de tabac i alcohol, l'alimentació o la sexualitat.

En aquesta investigació, en què van participar 2.601 estudiants i estudiantes de la Universitat Jaume I, s'observa, respecte a l'alimentació, com un 45% admet que la cuida poc o gens i assenyalen la rellevància de factors com la falta de temps, el desconeixement, el reforç a curt termini o la falta de motivació. A més, els resultats permeten apreciar com quasi la meitat dels participants reconeixen no realitzar exercici físic i, en cas que en facen, no sempre compleixen les recomanacions establides per l'Organització Mundial de la Salut (2010).

Quant al consum de substàncies, els resultats mostren com un 16% consumeix tabac, mentre que un 92,8% reconeix haver consumit alcohol, encara que presenta una freqüència molt minoritària d'ús diari. Entre les motivacions que els comporta es troben sentir eufòria, fer relacions socials i evadir problemes.

Pel que fa a la sexualitat, quasi un quart de la població informa tenir problemes relacionats, en certa mesura, amb la por a les infeccions de transmissió sexual o els embarassos, però també amb els complexos sexuals o la vergonya. Segurament, això es relaciona amb el fet que al voltant d'un 20% de la població estudiantil haja tingut dificultats amb la seua resposta sexual. A més, al voltant del 60% no utilitza el preservatiu de manera sistemàtica en coit vaginal i el 85% en coit anal. No obstant això, solament un 16,6% informa haver-se realitzat les proves de detecció d'anticossos.

Altres temes que es destaquen es relacionen amb nous fenòmens (com el consum d'internet) i problemes més antics (com l'insomni). Pel que fa a l'ús d'Internet, l'estudi ofereix certa exposició al risc en la població d'estudiants, si tenim en compte com al voltant del 70% considera que roman en internet més temps del que pretenia i quasi el 40% reconeix que sol interferir en les seues obligacions. A més, segons els resultats, la mala qualitat de la son seria un altre dels problemes prevalents entre la població estudiantil, que afectaria quasi la meitat dels estudiants i un terç la majoria de dies.

A partir d'aquesta anàlisi sobre els estils de vida i les principals problemàtiques que, en l'àmbit de la salut, podrien exposar a una disminució de la qualitat de vida dels estudiants i estudiantes, des de la Universitat Jaume I es reafirma l'esforç de proposar accions que consoliden les competències de salut entre els estudiants, incrementant les seues fortaleses i transformant possibles vulnerabilitats per gestionar adequadament els factors de risc amb els quals conviuen.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16