Eva Alcón aposta per convertir l’UJI en un element clau en la internacionalització del territori Ximo Puig anuncia la seua voluntat que les obres de la Facultat de Ciències de la Salut puguen licitar-se abans que acabe l'any per a iniciar la construcció en 2019

18/06/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  presa-possessio-eva-alcon 8S9B3100_IN

    FOTO: Damián LLorens

La catedràtica de Filologia Anglesa Eva Alcón Soler s’ha convertit en la primera dona que ocupa el càrrec de rectora de la Universitat Jaume I de Castelló en els seus 27 anys d’història. En l’acte de presa de possessió, també han sigut nomenats els nous vicerectors, la secretària general i el gerent, que integraran el nou Consell de Direcció de l’UJI.  El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha presidit aquest acte que també ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco; l’antic rector, Vicent Climent; el rector honorari Francesc Michavila; el president del Consell Social, José Luis Breva; la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, i el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora.

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció del conseller d’Educació, que ha llegit el Decret 70/2018, d’1 de juny, del Consell, pel qual es nomena Eva Alcón rectora de l’UJI. A continuació, ha pres la paraula l’antic rector, Vicent Climent, que ha felicitat la rectora i el seu Consell de Direcció i ha agraït «la seua valentia i la força de fer un pas endavant en aquests moments, que encara continuen sent difícils en la gestió universitària, per deixar de banda les vostres carreres acadèmiques i personals, la vostra vida particular, en favor de la nostra benvolguda UJI». Climent, que també ha volgut retre homenatge a  les vicerectores i vicerectors que l’han acompanyat en aquests vuit anys i a totes les persones que han participat en aquest gran projecte, ha fet un repàs d’alguns dels fets més significatius del seu mandat i ha conclòs la seua intervenció afirmant que «hem aconseguit gran part dels objectius que ens havíem marcat i són moltes les accions, els projectes i els resultats que crec que deixem».     

Eva Alcón ha manifestat que «és un honor i una gran responsabilitat ser la primera rectora de la Universitat Jaume I» i ha destacat que «aquest fet és el resultat del treball de molta gent que fa temps que reivindica la igualtat entre homes i dones». Alcón ha agraït al rector Climent i als membres dels seus consells de direcció tota la tasca realitzada durant aquests vuit anys, i als anteriors rectors «perquè sense el seu compromís institucional no estaríem avui ací».

La rectora ha explicat que «avui comença una nova etapa per a la nostra universitat. Durant els nostres 27 anys d’història, hem contribuït a millorar la nostra universitat i, sobretot, la societat a la qual servim. Així doncs, ara toca mirar més lluny, plantejar-nos nous reptes i fer un nou impuls per a seguir avançant en la construcció de l’UJI. En aquesta nova etapa, volem que se’ns visualitze com una universitat oberta al món i ser un element clau en la internacionalització del nostre territori». En aquest sentit, ha avançat que en l’àmbit de la docència, i com a part d’un únic sistema universitari valencià, «volem desenvolupar una oferta atractiva i diferenciada, que incloga més dobles títols i, sobretot, dobles títols internacionals. Europa i Amèrica Llatina seran les nostres prioritats, sense oblidar altres àrees geogràfiques».

Eva Alcón ha explicat algunes de les línies de treball que marcaran el seu mandat al front de la universitat pública de Castelló com l’impuls a la recerca: «El coneixement que generem ha d’arribar a les persones i a les organitzacions per a millorar el benestar, el desenvolupament econòmic, social i mediambiental; per a transformar el model productiu i fer partícip de la ciència a la ciutadania i incorporar la perspectiva de gènere en la investigació». També ha destacat el compromís social i cultural, ja que ha anunciat que l’oferta cultural de l’UJI es consolidarà i ampliarà amb la creació d’una Universitat d’Estiu, i amb un reforç de la Universitat per a Majors.  

La rectora ha indicat que «per a aconseguir tots aquests reptes, necessitem recursos, perquè no tindrem autonomia universitària sense autonomia financera». En aquest sentit, ha agraït els passos que ha fet la Generalitat Valenciana durant els últims temps, però ha assenyalat que «ara hem de continuar avançant. Cal aconseguir que cap persona quede exclosa de la universitat pública per motius econòmics; hem de continuar millorant les condicions laborals i l’estabilització de tot el personal universitari, i necessitem trobar una fórmula que permeta donar resposta a la necessitat de l’UJI i de la societat de Castelló de consolidar els estudis de Ciències de la Salut. Per això, és urgent comptar amb professorat vinculat, i millorar la gestió de les pràctiques sanitàries, a més de finalitzar l’edifici de la Facultat de Ciències de la Salut», ha conclòs.

Intervenció del president de la Generalitat

Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana ha iniciat el seu discurs manifestant la satisfacció per l’elecció d’Eva Alcón com a rectora de l’UJI: «El dia d’avui és el millor exemple d’un nou temps en el qual la presència i el paper de les dones passa a ocupar el lloc que mereix, en tots els sectors i en totes les institucions. Aquesta societat encara és molt imperfecta, però té la voluntat d’avançar i només ho podrà fer des de la igualtat, perquè sense igualtat mai hi haurà democràcia». 

Ximo Puig ha explicat que «si li va bé a la Universitat, li anirà bé al conjunt de la societat, i les xifres així ho avalen: més de 30.000 persones s'han titulat en aquesta universitat, professionals que des de les seues activitats han contribuït a millorar la societat; sense l’UJI, Castelló no disposaria anualment dels 186 milions d'euros que han revertit a la societat i de les més de 4.000 ocupacions que, directament o indirecta, genera la universitat. A més, aquest campus compta amb una de les fundacions universitat-empresa més dinàmiques d’Espanya, amb prop de 2.000 empreses col·laboradores on es poden prestar pràctiques professionals. Aquestes són algunes de les raons per les quals l'UJI ha entrat en el prestigiós rànquing de Xangai de les 500 millors universitats del món... en només 27 anys de vida».

El president també ha afirmat que «la creació de la Jaume I és el millor que li ha passat a aquesta ciutat, al conjunt de la província, en el darrer segle» i ha assegurat que «la nostra aposta per la universitat pública és indestructible». «Malgrat l'infrafinançament de la Comunitat, destinem 800 milions d'euros per al finançament ordinari de les universitats; hem fet front al deute històric amb les cinc universitats públiques reduint-lo de 768,9 milions a 394,6 milions; hem creat la comissió d’experts per a acordar el canvi del model de finançament de les universitats i entre 2018 i 2019 millorarem les condicions laborals del personal de les universitats amb un increment de 47 milions d’euros. Avui, destinem 30 milions d’euros a beques, quasi el doble del que es va destinar en 2015, i les taxes per al pròxim curs acadèmic ja seran un 15% inferiors. Hem passat de ser una de les autonomies on més car era estudiar a la universitat a estar per davall de la mitjana, i també s’ha incrementat el pressupost destinat al foment de l’R+D+i».

Per a finalitzar, Puig ha destacat que l'UJI és la universitat d'Espanya amb millors resultats en les proves MIR de 2018. «Dels 72 estudiants del Grau en Medicina que s'han presentat a l'examen, 61 hi han aconseguit plaça. Aquests mèrits demostren la capacitat d’aquesta titulació a l’UJI, dels alumnes i dels professors i tota la comunitat educativa. És una bona notícia que ens referma per a treballar amb el conjunt del sistema universitari públic valencià, per a trobar una fórmula que permeta satisfer prompte la urgent necessitat que tenen l’UJI i la societat de Castelló de completar les infraestructures per a consolidar l'àrea de salut i fer-ho de forma que puguen licitar-se abans que acabe l'any i que la construcció puga iniciar-se en 2019».

Imatges

Vídeo en diferents formats

Vídeo del directe a FacebookL'acte a Twitter

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions