Climent presenta la Memòria de responsabilitat social universitària on l'UJI «respon de la petjada que deixa al nostre territori»

04/06/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Presentació Memòria RSU presentacio-memoria-rsu RSU
  •  presentacio-memoria-rsu Presentacio_Memoria_RSU_18DLL013_in

    FOTO: Damián Llorens

El rector en funcions de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i el comissionat del rector per a la Responsabilitat Social Universitària, el catedràtic d’Ètica Domingo Garcia Marzá, han presentat la primera Memòria de Responsabilitat Social Universitària de l’UJI amb la qual la universitat pública de Castelló rendeix comptes a la societat dels seus principals impactes socials, econòmics i mediambientals. En l’acte de presentació celebrat al Menador espai cultural, Climent ha destacat que la Memòria 2016/2017 de Responsabilitat Social Universitària «respon de la petjada que deixa la Universitat en el nostre territori, mostra el que fem però també com i per què ho fem. Mostra dades i informacions que ens serveixen per a conèixer-nos millor i que la societat conega què fa la Universitat que les Corts Valencianes van aprovar constituir fa 27 anys per al benefici d'un territori i una comunitat».

Nombrosos representants de l'àmbit institucional, empresarial, social i universitari han assistit a la presentació en un dels que Climent ha assenyalat que serà un dels seus últims actes com a rector. En aquest sentit, ha recordat que el Pla de Responsabilitat Social Universitària formava part dels seus compromisos de govern «i en la presentació d'aquesta memòria done per complits els objectius que ens vam marcar de política ètica, de responsabilitat social i de participació de la comunitat universitària, que han inclòs també la creació del Codi Ètic», entre altres eines i mecanismes de gestió i control com ara la Línia Ètica i la Comissió d'Ètica. Climent confia que aquest «plantó que hem plantat entre tots, entre la comunitat universitària i la societat que l'envolta, cresca i tinga continuïtat».

El fet que la Memòria de Responsabilitat Social Universitària de la Jaume I s'haja realitzat d'acord amb la metodologia de la Global Reporting Initiative, ha estat, segons ha destacat Climent, «un repte que ha comportat un esforç important, però esdevé una garantia de cara a la societat. És, en definitiva, un signe més d’excel·lència en aquest treball que fem al servei de la ciutadania, un treball que a més garanteix una adequada comparabilitat amb altres organitzacions internacionals». El rector en funcions ha volgut agrair la tasca del Comissionat per a l’RSU, Domingo García Marzá, i de tot l'equip que ha treballat en l’elaboració de la memòria, en col·laboració amb el Servei de Comunicació i Publicacions. «Em consta la intensa tasca de recopilació, ordenació i presentació de dades d'una manera comprensible i amena», ha assenyalat, i ha agraït també la col·laboració de tots els serveis, i la dels seus responsables, per l’aportació de les dades que conformen aquesta primera memòria d’RSU.

La universitat com un actiu

Per la seua banda, Domingo García Marzá ha presentat algunes de les dades i continguts més significatius de la Memòria, que evidencien «que l'UJI és un gran actiu per a la societat», com mostren xifres com ara els 15 milions d'euros pagats en l'any 2016 a proveïdors de la província de Castelló o els més de 3 milions destinats al Pla Propi d'Investigació. La Memòria d’RSU arreplega dades comparables, mesurables i verificables, i respon dels aspectes que són especialment rellevants per a la comunitat universitària consultada mitjançant enquestes en línia, grups de discussió i entrevistes. El document, que preveu tenir una periodicitat anual, busca oferir la informació d’una forma clara, precisa i accessible.

Per la seua particularitat com a centre públic d’educació superior que estructura la seua activitat per curs acadèmic, les dades d’organitzacions pròpies de la universitat i els resultats econòmics que recull la memòria fan referència a l’exercici de 2016 (any natural), mentre que la resta de resultats (socials i ambientals) pertanyen en la seua gran majoria al curs acadèmic 2016/2017. Per a l’elaboració de l’informe s’han seguit els principis de contingut i qualitat de l’estàndard internacional GRI, versió Standars. A més, per primera vegada en la universitat pública espanyola es relacionen aquests indicadors amb els objectius i les metes establides pels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

La Memòria, que compta amb una revisió i verificació externa dels continguts realitzada per la consultora externa AENOR, relaciona els principals àmbits d’actuació de la Universitat amb els grups d’interès afectats. Amb l’objectiu de facilitar la consulta, l’informe s’estructura en set apartats: La nostra institució; Ètica i integritat; Estudiantat i docència; Personal; Investigació, Societat i Medi ambient. Cada apartat inclou informació sobre l’enfocament de la seua gestió i els reptes de futur, a més de nombroses dades arreplegades mitjançant textos i gràfiques. Així, el document inclou un ampli ventall d’informació, que va des de les principals magnituds econòmiques i les dades de recerca i transferència fins a l’impacte mediambiental de la Universitat, passant per la relació de la institució amb l’estudiantat, amb el seu personal i amb la societat que l’envolta, entre altres aspectes. 

La Memòria d’RSU forma part del Pla de Responsabilitat Social Universitària RSUJI, promogut en el marc del Pla Estratègic 2018 de l’UJI, que planteja un sistema de gestió i comunicació dels impactes econòmics, socials i mediambientals que la universitat produeix a la societat. El Pla, pioner pel seu sistema de gestió i compliment, descansa en quatre pilars bàsics: el Codi Ètic de l’UJI, la Memòria d’RSU, la Comissió d’Ètica i Responsabilitat Social (CERSU) i la Línia Ètica.

Memòria 2016/2017 de Responsabilitat Social Universitària (PDF): https://goo.gl/PhEDXv 
i ISSU: https://issuu.com/universitatjaumei/docs/memoria_20162017_de_responsabilitat

Més informació: https://www.uji.es/institucional/rsu/

Imatges de l'acte

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions