L’UJI crea el grup LGTBI «UJI Pride» i un servei pioner a les universitats espanyoles d’atenció psicològica per a problemes derivats de la LGTBfòbia

10/07/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha presentat, coincidint amb el Dia de la Visibilitat Transsexual a Espanya, el grup LGTBI «UJI Pride» i un programa pioner a les universitats espanyoles d’atenció psicològica per a persones que han patit els efectes de la LGTBfòbia, prestat per Salusex-Unisexsida. L’acte, presidit pel rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent; ha comptat amb la participació de la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, María José Oltra; i el responsable del nou grup, director de Salusex-Unisexsida i degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Rafael Ballester.

Climent ha assenyalat que l’UJI porta al seu ADN els valors de respecte i foment de la diversitat perquè «creiem en la llibertat de les persones i no estem sols per a formar bons professionals, sinó també bons ciutadans». Així, el rector ha felicitat els 54 membres (29 xiques, 23 xics i dos persones trans) que ja formen part del col·lectiu «UJI Pride» per la seua valentia perquè «sou herois cívics i aquest tipus d’accions fan avançar la societat». En aquesta línia, ha afirmat que «aquestes dues iniciatives no han de quedar-se a la universitat, sinó que han de servir d’exemple i traslladar-se a altres organitzacions».

Per la seua part, Rafael Ballester ha explicat que l’objectiu del col·lectiu «UJI Pride» és crear un espai d’expressió lliure de la pròpia sexualitat; crear una xarxa de suport per a les persones LGTBI de l’UJI; realitzar formació en qüestions relacionades amb la diversitat afectivosexual i de gènere, i crear un grup de voluntariat que puga ajudar en accions de sensibilització. «La diversitat afectivosexual no sols és bonica i enriquidora, sinó que és necessària i molt freqüent», ha afirmat. Així, ha aportat algunes dades d’una enquesta realitzada a prop de 2.000 estudiants de l’UJI que revela que un 4,6% dels homes i un 7,8% de les dones se senten bisexuals; un 6,4% i 1,5% respectivament, homosexuals; i un 0,3% i 0,4% asexuals. A més, un 14% dels homes i un 20% de les dones s’han sentit atretes sexualment per una persona del seu mateix sexe.

D’altra banda, el director de Salusex-Unisexsida ha posat en relleu la incomprensió i exclusió social que sofreixen les persones LGTBI. En aquest sentit, ha destacat algunes dades de l’UJI que indiquen que un 63% dels xics gais o bisexuals i un 35% de les xiques lesbianes o bisexuals ha rebut insults per la seua orientació sexual; el 72% i 36%, burles; el 30% i 10% amenaces; el 19% i 3% han sigut colpejats, i el 7% dels xics ha sofert una pallissa. «L’UJI és la primera universitat valenciana i també nacional a crear un servei específic, amb psicòlegs amb formació en clínica i en diversitat afectivosexual, per a ajudar psicològicament i assessorar a qualsevol persona que sofrisca problemes derivats de la LGTBfòbia», ha explicat Ballester. «Volem cuidar d’aquests xics i xiques, ajudar-los a créixer sense complexos, amb l’autoestima ben alta, i contribuir a neutralitzar l’estigma que la societat col·loca sobre les persones que simplement són meravellosament diferents», ha afirmat.

Finalment, Jordi Pilar, secretari de CCOO de l’UJI, ha assenyalat que la creació d’aquest grup és la culminació d’un procés que va començar amb el segon Pla d’Igualtat de l’UJI que va incorporar l’eix del tractament de la diversitat afectivosexual, un referent que ha servit de model per a extrapolar-lo a altres empreses i organitzacions. A més, també s’ha recordat l’adhesió de l’UJI a la moció presentada per Castelló LGTBI en la qual s’insta el Congrés dels Diputats a aprovar al més avuia possible la proposició de llei, d’àmbit estatal, contra la discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere i característiques sexuals, i d’igualtat social de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, transgènere i intersexuals.

A l’acte de presentació també ha assistit el cap del Servei d’Infància, Adolescència i Igualtat de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Lluís Gómez; representants de la Unitat d’Igualtat de l’UJI, la Fundació Isonomia, l’Institut d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano; UJI Saludable, així com dels col·lectius Castelló LGTBI, Queer Fest i Fam d’Os.

Fotografies

Vídeo de presenació «UJI Pride»

Retransmissió Facebook Live

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions