Climent afirma que l’entrada de l’UJI en el grup de les 500 millors universitats del món és un reconeixement al treball desenvolupat durant 27 anys El rector ha assegurat en l’acte de celebració de l’aniversari que «la Jaume I està al límit de les seues forces i si no s’estableix prompte un nou model de finançament entrarà en un col·lapse financer»

27/02/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha commemorat el XXVII aniversari de la seua creació amb un acte acadèmic al Paranimf del campus del Riu Sec en el qual s’ha fet lliurament de la Medalla d’Or de la Universitat a Xarxa Teatre, Dolores Cortés i Joan Francesc Mira. L’acte ha estat presidit pel rector de l’UJI, Vicent Climent; el president del Consell Social, José Luis Breva; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la directora general d’Universitat, Investigació i Ciència, Josefina Bueno.

Vicent Climent ha iniciat el seu darrer discurs com a rector en una festa de la Universitat fent un resum dels vuit anys que porta al capdavant de l’UJI, «vuit anys de servei públic molt intensos, amb moments difícils, de moltes hores i dies i setmanes de treball, però també de moltes satisfaccions i alegries».  El rector ha destacat en aquest balanç que la universitat ha aconseguit entrar, per primera vegada, en l'exclusiu grup d'universitats excel·lents i reconegudes a escala mundial amb la seua incorporació al rànquing de Xangai en el grup de les 500 millors universitats de tot el món. «Aquesta fita representa el millor premi als esforços realitzats per la comunitat universitària durant els darrers 27 anys per excel·lir en tots els àmbits en què treballa l’UJI. I estic segur que aquest reconeixement té i tindrà boníssimes conseqüències per al desenvolupament i creixement de la nostra universitat, al situar per primera volta en el mapa mundial a Castelló com un lloc de talent de primer ordre».

Climent ha explicat com ha afectat la crisi econòmica i financera a la universitat: «Des de 2010 hem vist com el nostre pressupost es reduïa en 13 milions d'euros per la reducció de la subvenció de la Generalitat Valenciana i com es van incrementar les taxes de manera brutal, amb un impacte molt negatiu en la matrícula de primer curs». «El projecte universitari de Castelló s’ha vist amenaçat i ho hem pogut superar amb un esforç titànic de tota la comunitat universitària, que ha fet moltíssims sacrificis. Però ja no podem més, l’UJI està al límit de les seues forces i si no s’estableix prompte un nou model de finançament que, d'una banda, garantisca el compliment de les obligacions de la Generalitat amb el deute antic i, d'altra banda, supere les condicions d’infrafinançament per estudiant que patim ara, tot el nostre esforç d’anys no haurà servit de res, perquè la Jaume I entrarà en un col·lapse financer», ha assegurat.

Malgrat aquesta situació, el rector ha destacat que s’ha pogut continuar consolidant el campus amb l’habilitació de l’edifici per a l’ampliació de la FCHS per als estudis de salut, l’edifici d’Espaitec II, les noves instal·lacions del Servei de Llengües i el CAL i la construcció de les fases 0 i 1 de la FCS. «Aquestes obres ens han permès millorar aquest espai meravellós de convivència, formació i recerca que és el nostre campus, un campus que se situa entre els 100 més sostenibles del món».

Pel que fa a l’àmbit docent, Climent ha explicat que durant aquests anys s’han implementat cinc nous graus: Videojocs, Matemàtiques Computacionals, GAP, Infermeria i Medicina; i s’ha dut a terme una nova política de creació de dobles títols (amb el grau de Dret i ADEM) i de dobles títols internacionals, que ha tingut molt bona acollida. Quant a la recerca, el màxim responsable de la universitat castellonenca ha afirmat que «ha sigut una de les prioritats absolutes i, malgrat les dificultats, hem mantingut el pla propi de promoció de la investigació amb una dotació anual de 4 milions d'euros. La producció científica absoluta s’ha incrementat en un 43%, s’han incrementat tots els indicadors de qualitat i internacionalització, i el nombre d’accions de suport i transferència tecnològica a empreses i institucions s’ha incrementat en un 92%».

En la seua intervenció, el rector ha volgut incidir en les polítiques que s’han desenvolupat pensant en les persones: la política de beques, la millora de les condicions laborals i la implantació de la carrera professional horitzontal del PAS, i l’aprovació d’un nou document de carrera docent i investigadora per al PDI. En aquest sentit també s’ha referit al compromís ferm de l’UJI amb els valors: l'aprovació del primer Codi Ètic, la posada en marxa d'un sistema de gestió ètica que garantirà el seu compliment i la Memòria de Responsabilitat Social Universitària, que veurà la llum aquest curs.

Per a finalitzar, el rector ha fet una relació dels reptes que té l’UJI per davant i als quals es dedicarà l’actual Rectorat el que resta de curs: «Tancar un nou model de finançament per a les universitats públiques valencianes que, en el nostre cas, permeta la licitació de la segona fase de Ciències de la Salut; reivindicar un finançament just que ens permeta funcionar i prestar el nostre servei públic com a universitat; treballar per a augmentar la internacionalització dels nostres estudis i per a avançar en el camí dels dobles títols; incrementar la captació de fons competitius a Europa per a recerca i consolidar el Menador com la gran roda de la cultura al cor de la nostra ciutat». 

Premis del Consell Social

En l’acte acadèmic de celebració del 27è aniversari s’ha fet lliurament del XIX Premi del Consell Social a la Recerca en la modalitat trajectòria investigadora al professor Vicente Orts Ríos, catedràtic del Departament d'Economia de la Universitat Jaume I. Orts és un investigador de referència, amb una extensa trajectòria, que ha mantingut la seua vinculació amb l'àmbit universitari de forma ininterrompuda al llarg de més de quaranta anys. La seua trajectòria s'ha desenvolupat en diferents camps de l'economia teòrica i aplicada abordant els aspectes més capdavanters i transcendents en l'agenda dels estudis i anàlisis econòmiques i socials, amb una èmfasi particular sobre les qüestions vinculades a les relacions econòmiques internacionals i el seu impacte sobre l'estructura productiva espanyola i sobre la realitat empresarial valenciana.

També s’ha lliurat el X Premi del Consell Social a la Iniciativa Emprenedora Estudiantil a Álvaro Verdoy Mañes, llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Jaume I, per la creació de la companyia Sales Layer Tech, S.L., empresa que desenvolupa un programari en el núvol que ajuda a les empreses a gestionar la informació del seu assortiment de productes en tres senzills passos: centralitzant-la, analitzant la qualitat de les dades i connectant aquesta informació amb tots els seus canals de venda de forma automàtica.

Finalment, el president del Consell Social, ha lliurat el Premi a l'Excel·lència Docent Universitària als professors María del Carmen González Lluch, del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció; Odet Moliner García, del Departament d'Educació; Marta Estrada Guillén, del Departament d'Administració d'empreses i Màrqueting, i Conrado Martínez Cadenas, de la Unitat Predepartamental de Medicina.

Medalles d’or de l’UJI

L’UJI ha lliurat la seua Medalla d’Or al grup Xarxa Teatre, a l’empresària Dolores Cortés i a l’escriptor i filòleg Joan Francesc Mira. Vicent Climent ha destacat que amb aquestes distincions «es vol fer palès el reconeixement de la Universitat a tres àmbits molt singulars, com és el de la cultura i la festa de carrer, el de l’emprenedoria i l’esperit empresarial, lligat al de la igualtat de gènere, i el de la promoció de la llengua i la cultura pròpies».

El grup Xarxa Teatre va nàixer a Vila-real en 1983 i des d’aleshores ha viscut un creixement continuat. Ha portat la cultura popular valenciana com a nucli temàtic principal de les seues actuacions per tot el món, amb un llenguatge universal i multimèdia que ha sabut fer del teatre un concepte festiu i obert. Al llarg dels seus 35 anys d’història, Xarxa Teatre ha representat els seus espectacles en més de 40 països, i és en aquest moment la companyia teatral valenciana més internacional.

Dolores Cortés va nàixer també a Vila-real, en 1926, al si d’una família llauradora i als 16 anys va començar a fer-se càrrec de la família per la mort de son pare, treballant al matí en un taller de modista i a la vesprada donant classes en una acadèmia pròpia. En 1957 va encetar el seu treball de confeccions d’artesanies tèxtils, amb una producció de vestits de bany i merceria, fent créixer la seua companyia fins a convertir-la en un referent en el seu sector. Les seues creacions estan presents en més de 1.500 punts de venda per tot el món i és una companyia destacada sempre en les millors passarel·les del planeta. 

Joan Francesc Mira va nàixer a València en 1939, on es va doctorar en Filosofia i Lletres. Va ser professor de les universitats de València i Jaume I, a més de col·laborar amb el Laboratori d’Antropologia Social de la Sorbona i la Universitat de Princeton, als Estats Units. Autor d’un gran nombre d’estudis i investigacions de caràcter assagístic, ha estat reconegut amb molts premis i distincions, entre les quals destaquen el premi Sant Jordi, el premi de la Crítica Catalana, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Altres distincions

En l’acte també s’ha fet el lliurament de les distincions al personal jubilat durant l’any 2017, el lliurament de distincions al PAS i PDI en actiu amb 25 anys de serveis prestats, i els premis extraordinaris en els estudis de grau.

______________

Imatges de l'acte

Vídeo

Acte acadèmic en Twitter

Facebook: Àlbum de fotografies | Àlbum de fotografies del premis extraordinaris de grau del curs 2016/2017

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions