panoramica UJI

Les universitats de la Xarxa Vives analitzen noves metodologies en la formació de l’alumnat sènior

14/02/2018 | SCP

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha acollit els dies 8 i 9 de febrer la IV Trobada Fòrum Vives de Programes Sènior. L’acte de benvinguda, presidit pel rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha comptat també amb la presència de la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries de la UIB, Joana M. Seguí, i amb Antoni Gamundí, director de la Universitat Oberta per a Majors (UOM) de la UIB.

En l’actualitat, 16 universitats del territori Vives ofereixen programes de formació sènior. Aquests programes compten amb vora 1.360 professors i més de 10.000 alumnes majors de 50 anys, dels quals el 62% són dones. El col·lectiu sènior, heterogeni i amb bastant diversitat intergeneracional, multicultural i personal, exigeix metodologies i eines que s’adapten a les seues necessitats i inquietuds. Així ho han emfatitzat durant la primera jornada de la Trobada Fòrum Vives Gemma Tur, Pere Alzina, Liberto Macías i Antoni Gamundí, professors de la UOM, mitjançant la ponència presentada «Anàlisi de metodologies emprades en la formació per a majors».

Com ha indicat Tur, «la integració de la tecnologia en aquestes metodologies hauria de facilitar la competència digital d’aquesta ciutadania, que gaudeix d’aprendre per aprendre i de l’accés al coneixement més positivament que cap altre perfil». Seguidament, Miquel F. Oliver i M. Rosa Roselló (professorat titular del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia d’Educació de la UIB) han presentat la ponència marc titulada «Metodologia activa en la formació per a majors», que ha permès l’exposició d’estratègies d’ensenyament i metodologies d’aprenentatge col·laboratiu adaptades al perfil sènior.

En el segon dia de la Trobada, el Grup de Treball de Programes Sènior de la Xarxa Vives ha aprovat les noves accions del pla de treball del curs 2018-2019 i ha acordat la celebració d’una nova jornada Fòrum Vives de Formació per a Formadors, programada per al mes de setembre de 2018 a la Universitat Jaume I de Castelló. Les accions del Grup de Treball de Programes Sènior de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU) i la celebració de trobades com aquesta esdevenen un espai de formació i anàlisi idoni per a la transmissió de coneixements i l’intercanvi d’experiències sobre les principals eines i metodologies emprades en la formació per a majors. En aquesta ocasió, han sigut 10 les universitats de la Xarxa Vives que han participat en la Trobada (Universitat d’Alacant, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat Jaume I, Universitat de Lleida, Universitat de les Illes Balears, Universitat Politècnica de València, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de València).

Fòrum Vives és un espai d’intercanvi i reflexió que promou la XVU, i que es tradueix en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori. El proper Fòrum Vives serà la II Jornada sobre la Gestió de la Cultura a la Universitat, i se celebrarà a la Universitat d’Alacant els dies 14 i 15 de febrer de 2018.

Informació redactada per la Universitat de les Illes Balears

Imatges

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16