Rosa Colmenarejo adverteix a l’UJI dels riscos que comporta l'«ecosistema big data» per a la democràcia

06/02/2018 | SCP

Rosa Colmenarejo, de la Universitat Loyola Andalucía, ha reflexionat a la Universitat Jaume I sobre com afecta l’«ecosistema big data» a les democràcies dins del cicle «La democràcia avui: reptes per a la participació».

Colmenarejo ha explicat que darrere de la suposada objectivitat i neutralitat de les dades hi ha persones que les emeten i que donen una retroalimentació, així com eines i mètodes d’anàlisi que transformen les dades en informació. «Les tecnologies es dissenyen per a obrir o tancar opcions socials. A més, la tecnologia no és independent de la societat que la genera, no evoluciona a soles, sinó que es modela socialment», ha apuntat.

En aquest sentit, ha assenyalat que els algorismes que s’utilitzen per a avaluar riscos per a bancs, efectivitat d'empleats i professors, etc., promouen l’exclusió i la inequitat, per la qual cosa són profundament polítics i tenen una finalitat que atén fonamentalment a interessos d’empreses o governs. Per aquest motiu, ha reivindicat una major transparència en aquest aspecte.

Finalment, ha reflexionat sobre com les dades massives contribueixen a l’expansió de l’autoritarisme. Sobre aquest tema ha comentat que, en una primera generació, els països autoritaris van censurar continguts sobre els seus governs. A continuació, van passar a establir lleis i regulacions i, amb l’excusa de protegir la seguretat nacional, es van implantar funcionalitats ocultes per a realitzar vigilància massiva. No obstant això, el cas Snowden va servir com a punt de partida perquè els països autoritaris argumentaren que els països democràtics també feien el mateix. Així, el repte actual és l’autoritarisme que s’insinua als espais democràtics per tal d’influir en la presa de decisions i alterar els mecanismes de la democràcia des de dins.
 

Imatges

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16