Eulalia Pérez-Sedeño defensa un coneixement científic que no discrimine les dones ni altres grups vulnerables

14/02/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La catedràtica de Ciència, Tecnologia i Gènere del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Eulalia Pérez-Sedeño ha assegurat que la incorporació de la perspectiva de gènere a la investigació tracta de «construir un coneixement que no discrimine les dones ni qualsevol altre grup vulnerable». La professora ha impartit la conferència «Perspectiva de gènere en la investigació científica: sociologia, metodologia i epistemologia» en la segona jornada del curs de formació transversal organitzat per l’Escola de Doctorat i la Unitat d’Igualtat amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i en la qual també s’ha donat inici al programa de Doctorat d’Investigació i Perspectiva de Gènere.

Pérez-Sedeño ha iniciat la conferència explicant que les diferències de sexe o gènere no es redueixen únicament a la dualitat home/dona o masculí i femení, sinó que hi ha altres possibles alternatives i ha assenyalat que, a més d’aquestes altres opcions, també cal tenir en compte aspectes culturals, socials, econòmics o demogràfics a l’hora de plantejar-se una investigació amb perspectiva de gènere.  

La coautora del llibre Las mentiras científicas sobre las mujeres amb la professora Silvia García Dauder de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid, ha indicat que la història de la ciència ha oblidat, fins ara, el paper de les dones en les diferents disciplines científiques i que hi ha una «deslegitimació epistèmica» de les seues aportacions, incloent-hi el menyspreu. A més a més, hi ha una producció de coneixements esbiaixats cap a un únic sexe/gènere que pretén justificar la desigualtat mitjançant l’exageració de les diferències, la recollida o anàlisis de dades o la interpretació i publicació de resultats.

Per millorar la perspectiva dels futurs investigadors i investigadores, la professora ha recomanat realitzar una anàlisi de la bibliografia, les teories i els conceptes de l’àrea de coneixement en les quals es treballarà, així com plantejar-se preguntes i hipòtesis que abasten diferents perspectives. Encara que, en la seua opinió, el moment més important seria la interpretació de resultats, en què caldria tenir també en compte altres factors comentats anteriorment (socials, culturals, econòmics o demogràfics) que podrien donar-li una altra perspectiva a la interpretació dels resultats vinculats al gènere o sexe.

Imatges de l’acte

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions