El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i l'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, han signat un conveni de col·laboració per a crear l'Aula Universitària UJI-Vila d'Onda (AUVO). L'objectiu general d'aquesta iniciativa és potenciar la integració dels ciutadans de la població en la vida econòmica, social i cultural. L'Ajuntament d'Onda contribuirà en aquesta aula universitària amb una aportació de 15.000 euros anuals i facilitarà les dependències on se situarà: el Local d'Associacions situat en el carrer Safona, 22. El director de l'AUVO serà Joan Feliu Franch, professor del Departament d'Història, Geografia i Art de l’UJI.
L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, ha mostrat la seua satisfacció per la signatura d'aquest conveni, ja que d'aquesta manera «la nostra ciutat torna a estar unida a la màxima institució acadèmica de la província gràcies a l'interès d'aquest equip de govern i de la Universitat Jaume I per treballar de forma conjunta afrontant reptes de futur, que segur seran transcendentals per a la nostra localitat. Sens dubte, la nostra ciutat està d'enhorabona i és un orgull tornar a estrènyer llaços amb l’UJI, doncs amb l'acord que s'ha signat s'incentivaran polítiques d'ocupació beneficioses per als ondencs, es desenvoluparà el Pla Estratègic de Turisme i es crea una aula universitària, entre altres accions».
Per la seua banda, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha destacat l'aposta que ha realitzat l'ajuntament per la formació i la cultura, en temps de dificultats, i també ha posat l'accent en la preocupació del consistori per impulsar plans estratègics en matèria de turisme i patrimoni cultural i històric del municipi. El rector ha mostrat la seua satisfacció perquè «gràcies a iniciatives com aquesta aula es potencia que les activitats impulsades per la Universitat arriben a la ciutadania» i ha felicitat al professor de l’UJI Joan Feliu que serà el director d'aquest projecte.
Durant la signatura del conveni s'ha explicat que els objectius específics de l'aula seran: possibilitar l'accés a una formació universitària, transmetent als usuaris una major curiositat intel·lectual; la integració dels ciutadans d'Onda en el context sociocultural que representa la Universitat en la seua actuació completa com a formadora, investigadora i rectora de la societat; afavorir la comunicació intergeneracional; possibilitar un lloc de trobada on els usuaris compartisquen una experiència cultural nova; donar a conèixer entre els possibles alumnes de la Universitat l'oferta acadèmica i cultural que en ella es desenvolupa; fer visible la Universitat davant la societat com una institució de formació integral i universal; donar una formació complementària a les carreres universitàries; respondre amb formació universitària a les necessitats de la ciutadania; enfortir el pensament crític, la reflexió i els recursos personals dels potencials usuaris; inspirar el coneixement, el respecte, la tolerància, la llibertat de pensament i consciència, el treball en equip i el diàleg en totes les seues formes i potenciar la capacitat d'autoocupació i l'esperit empresarial canalitzant les inquietuds dels alumnes.
Les activitats es vincularan a tres eixos temàtics: joventut, turisme i patrimoni. En aquest sentit es planteja realitzar, com a primera activitat, unes Jornades d'estudi de la cultura àrab per la seua singularitat en relació amb la revitalització del centre històric d'Onda. També es preveu organitzar altres iniciatives com una sèrie de participacions d'artistes contemporanis en cases particulars obertes al centre històric d'Onda, coincidint amb el desenvolupament de la Fira Medieval, a més de tallers d'art contemporani, literaris i d'inclusió o unes jornades sobre les directrius del Pla Estratègic de Turístic desenvolupat per la Universitat Jaume I (GETUR), entre altres.