Gran acollida dels llibres valencians a l’Internacional Book Forum de Torí

22/05/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Deu editorials valencianes membres de l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), entre les quals hi ha Publicacions de la Universitat Jaume I, han assistit a la Torino International Book Fair per a participar en l’International Book Forum (IBF), l’àrea de drets d’autor de l’esdeveniment firal torinès, organitzat per la Fondazione per il Libro, la Musica e la Cultura, organisme que agrupa el sector italià del llibre i els diferents departaments de cultura i educació del govern italià, govern de la regió del Piemont i l’Ajuntament de Torí. L’IBF és un dels fòrums internacionals sobre drets d’autors més important del món; un punt de trobada ineludible per a editors, agents literaris, productors de cinema i televisió, així com per a companyies multimèdia d’arreu del món.

Algar Editorial, Andana Editorial, Balandra Edicions, Edicions Bromera, Edicions 96, Llibres de la Drassana, Publicacions de la Universitat de València, Publicacions de la Universitat Jaume I  i Sembra Llibres són les editorials valencianes que han participat en els diferents encontres bilaterals organitzats per l'IBF, on han intercanviat experiències amb altres editorials internacionals i han enriquit els respectius catàlegs amb les diferents novetats literàries. Cal destacar, al respecte, la bona acollida de la missió editorial valenciana davant l’anunci de la pròxima convocatòria de les ajudes de la Generalitat Valenciana a la traducció al i del valencià, el que ha despertat un gran interès per part d’editors internacionals en trobar en aquestes ajudes un important al·licient per a la compra de drets de llibres valencians.

La contribució valenciana s’emmarca dins de la plataforma Literary Market del programa europeu Pubcoop: un portal de cooperació entre l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Editors de Lituània (LLA) i l'Associació d'Editors de Romania (AER) patrocinat pel Programa Europa Creativa de la Comissió Europea amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat. Aquestes tres associacions estan treballant amb editors independents en llengües minoritàries com ara el valencià, el lituà i el romanès, que sovint es troben amb dificultats per a vendre els seus productes a l'estranger i per a competir en el mercat a causa dels seus recursos reduïts, i a causa de la reducció en l'ús de les seues llengües.

En la visita a Torí, els editors valencians han estat acompanyats pels homòlegs lituans Publishing House Jusu Flintas i Publishing Hous ArtSeria, i els romanesos RAO Publishing Group i Vremea Publishing House.

Pubcoop, que es defineix com «les estratègies per a preservar la cultura literària europea a través de la cooperació entre editors de llengües minoritàries», ha completat les seues accions amb la lectura pública de textos de clàssics europeus llegits en italià, lituà, romanès i valencià, les llengües dels editors participants. El llibre dels espills del romanès Eugen Ovidiu Chirovici, la Divina Comèdia de Dante Alighieri i les aventures del cavaller Tirant del valencià Joanot Martorell, han ressonat en la nit torinesa en la veu dels seus editors en llengua original i dels respectius editors italians.

La participació en l’IBF de Torí ha comptat amb la col·laboració i participació de Fidare (Federació Italiana d’Editors Independents) i és la segona acció internacional que els editors valencians realitzen dins de la plataforma Literary Market, ja que el passat mes de febrer visitaren la Vilnius Book Fair, a Lituània, i tindrà continuïtat el pròxim mes de novembre participant en el Salon du Livre et de la Presse Jeunesse a Sena Saint-Denis a París (França).

El projecte Pubcoop liderat pels editors valencians, que finalitzarà al desembre de 2018, té l'objectiu de donar suport a la capacitat dels editors independents d'Europa per a competir a escala internacional, treballant en cooperació amb els editors d'altres països europeus i reforçant les seues capacitats mitjançant la cooperació de les empreses editores i les associacions d'editors. El projecte inclou un total de 150 editors associats en les tres entitats, i un efecte potencial sobre l'entorn de 1.200 editors petits i independents a Europa.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions