L’UJI digitalitzarà part de l’arxiu municipal de l’Ajuntament de Culla

29/05/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i l'alcalde de Culla, Víctor Fabregat, han signat dilluns 22 de maig de 2017 un protocol general de col·laboració per a treballar conjuntament en l’àmbit de la gestió i difusió de documents i material bibliogràfic, així com en la digitalització i catalogació en el Repositori UJI de part dels fons que hi ha en l’arxiu municipal relacionats amb aquesta població castellonenca i altres de la comarca de l’Alt Maestrat. L'acord inclou, a més, l’intercanvi de coneixements, informació i mitjans tècnics i materials.

Durant la signatura del conveni, l’alcalde de Culla ha ressaltat el valor patrimonial i documental de l’arxiu municipal que «s’ha pogut conservar en perfectes condicions». En la seua opinió, «l’acord serveix per a fer un salt qualitatiu i, a més de preservar la documentació, posar-la a l’abast de la comunitat investigadora i de totes aquelles persones interessades en la història».

Per la seua banda, el rector ha destacat la qualitat del servei d'arxiu de la Biblioteca de l’UJI i la voluntat de contribuir a través d'aquest a la recuperació i posada a la disposició de la ciutadania dels documents històrics «perquè per a generar nou coneixement -ha comentat Climent- cal preservar el que hi ha, i incloure’l en el repositori és una forma de salvar el patrimoni, donar-li visibilitat i que siga conegut».

Durant l'acte també han estat presents el vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis; el secretari de l’Ajuntament de Culla, Francisco Bellés; el director de la Biblioteca, Vicent Falomir, i l'arxivera Lidón París. També les ha acompanyat el cap del Servei Territorial de Cultura i Esport de Castelló i professor associat del Departament d’Educació, Josep Cristià Linares Bayo.

El fons municipal de Culla s’inicia amb el pergamí de la seua Carta Pobla, de l’any 1243. A més a més, compta amb fons tan valuosos com són les actes de govern municipal (1723-1905), el registre de veïns i padrons municipals (1492-1924) o documents notarials (1440-1620). A més, es conserva en aquest arxiu municipal la documentació medieval de l’antic poblat de Molinell (1365-1410). També conserva documentació de la Setena de Culla, institució medieval, creada el 1345 i que va perdurar fins a principis del segle XX, amb la finalitat d’explotar els recursos agropecuaris i forestals de set poblacions: Culla, Benassal, Vistabella, Atzeneta, Benafigos, Villar de Canes i la Torre d’en Besora. L’any 1990 la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana va publicar el Catàleg de l’Arxiu Municipal de Culla, realitzat per Carles Rabassa, Modest Barrera i Luis Miguel Pérez, en què els mateixos autors comentaven que «hem recollit tota la documentació existent a l’arxiu municipal de Culla anterior a 1925. En total, hem replegat 3.689 documents, dels quals 285 són pergamins, i la resta documents en paper, llevat d’un curiós exemplar en caràcters aràbics escrit sobre corfa d’arbre». Aquest estudi és fonamental i bàsic per a projecte, ja que permet disposar d’un inventari d’aquests fons.

A mesura que s’aniran digitalitzant els documents, es dipositaran en el repositori institucional de l'UJI, http://repositori.uji.es/, on s’incorporaran les corresponents descripcions i metadades de cadascun dels documents. En aquest cas, l’Ajuntament de Culla establirà un enllaç al repositori i podrà a través de la seua web visualitzar els documents. Tota la documentació històrica de Culla es podrà recuperar o visualitzar mitjançant recol·lectors com ara Hispana, Recolecta, etc., així com per la Biblioteca Digital d’Europa, coneguda com «Europeana».

Imatges de l’acte

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions