Climent: «L’UJI renova avui el seu compromís de servei públic amb la societat»

04/03/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha celebrat el 24 de febrer el 26è aniversari de la seua creació amb un acte acadèmic en què el rector, Vicent Climent, ha assegurat que «necessitem restaurar el finançament perdut per a poder consolidar el que hem construït». Per a la primera autoritat universitària, que ha articulat el seu discurs sota el concepte de servei públic, «l’UJI renova avui el seu compromís de servei públic amb la societat valenciana» perquè la universitat pública de Castelló es va crear «per a omplir un buit que patia el territori i la gent del nord de la nostra Comunitat». Per això, «mai hem de perdre de vista aquest vincle territorial», sense renunciar, al mateix temps, al caràcter universalista de la Universitat.

Climent ha incidit en la necessitat de reivindicar el concepte de servei públic com «la garantia de progrés més important per al conjunt de la societat», i en el cas educatiu, com la possibilitat de millora individual perquè, en la seua opinió, «la formació universitària continua sent la principal protecció davant la desocupació i l’únic ascensor social que realment funciona». Per això, l’oferta de places i d’estudis no ha minvat, sinó que «ha mantingut un ventall d’estudis satisfactori per al nostre territori, per a la seua gent i pel nostre model productiu i de societat que volem basart en el coneixement».

El rector ha agraït el suport de moltes altres institucions públiques i privades que han fet costat a la universitat en la prestació de servei públic; més de 3.900 entitats col·laboradores que participen en el programa d’estades en pràctiques o que formen part del cercle de mecenatge i patrocini que ha permès crear ja deu càtedres i dues aules, que s’ampliaran a cinc més ben aviat. Per això, la universitat treballa actualment en la redacció d’un codi ètic i d’una memòria de responsabilitat social universitària que servirà per a oferir informació sobre el que es fa i l’impacte d’aquesta activitat.

Pel que fa a la investigació, Climent ha indicat que «no podem avançar cap a una societat basada en el coneixement, ni formar els professionals i ciutadans de futur, sense la recerca», que està unida al compromís de traslladar el coneixement a la societat i en particular al sector productiu i empresarial «proveint-los de professionals qualificats i, sobretot, donant resposta a les seues necessitats d’investigació, desenvolupament i innovació». En aquest sentit, cal destacar els prop de 200 contractes d’investigació i les més de 650 assistències tècniques que es van signar durant 2016 i que van aportar 3,4 milions d’euros en ingressos, un 41% més que els obtinguts durant el 2015.

Per últim, el rector ha llançat un crit contra el tancament de les fronteres, contra el pensament involucionista que s’estén pels Estats Units, però també per Gran Bretanya des de l’aprovació  del Brexit: «Les universitats, que vam ser pioneres a promoure la llibertat de moviment del talent per afavorir l’expansió i el creixement del coneixement -ha afirmat- no podem ser neutrals davant el mur d’insolidaritat que l’únic que pot frenar és el progrés i el futur. L’humanisme és intrínsecament universalista, i així ho reivindicarem sempre».

Medalla de l’UJI a la Generalitat Valenciana

Per a donar tancament a la celebració del 25è aniversari, la universitat pública de Castelló ha fet lliurament de la Medalla de la Universitat Jaume I a la Generalitat Valenciana, «com a símbol -ha comentat el rector- de tot el poble davant el qual, com a institució, estem obligats a respondre i al servei del qual treballem cada dia des d’aquest campus». En el seu discurs d’agraïment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat «que la decisió de crear l’UJI ha sigut una de les decisions més afortunades de la Generalitat i també una de les millor justificades» perquè prova que la proximitat de les institucions constitueix en si mateix un gran valor que permet «identificar amb precisió i rapidesa les necessitats que formen part de l’interès general d’una societat».

Per al president autonòmic, «vivim temps de canvi i els canvis generen incerteses», però en la seua opinió la incertesa només és perillosa quan hi ha passivitat i conformisme. En aquest sentit, ha afirmat que mai cal donar per fet el progrés de les societats i de les seues institucions, i ha assegurat que «l’esforç i la implicació personals són els ingredients per a aconseguir l’avanç de la societat». Per això, ha demanat a la comunitat universitària que mantinga viu l’esperit crític de la universitat.

Puig ha explicat que l’UJI és una peça necessària per a reforçar la Comunitat Valenciana  i atendre els seus interessos i que la Generalitat ofereix el seu suport a la institució i la resta d’universitats valencianes amb un sistema de finançament just. Per aquest motiu, el pressupost de 2017 inclou un augment del 56% en inversions d’educació, encara que «mai serà suficient el que s’invertisca en educació i cultura», ha conclòs.

Premis i distincions

En l'acte d'aniversari s’ha retut homenatge a dotze membres del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis jubilats l'any 2016 i els 25 membres d’aquests dos col·lectius que han complit 25 anys de treball en la institució. També es va fer lliurament dels diplomes dels premis extraordinaris final de grau del curs 2015/2016 a l’alumnat dels diferents centres.

Finalment, el president del Consell Social, José Luis Breva, ha atorgat el XVIII Premi de Recerca a la Trajectòria Investigadora a Santiago V. Luis Lafuente; el IX Premi a la Iniciativa Emprenedora Estudiantil a Benjamí Garcés Saura, Màster en Prevenció de Riscos Laborals de la companyia Paynopain Solutions, S.L., i els premis a l'excel·lència docent universitària a Pablo Jesús Rodríguez Cervantes, Cristina González Oñate, Diego Monferrer Tirado i Elena Villa Martín.

Festa de les Paelles

A pesar de la pluja de primera hora del matí, la tradicional Festa de les Paelles, organitzada pel Consell de l'Estudiantat, va reunir al voltant de 8.500 persones al campus. El Consell ha realitzat de nou enguany una campanya de recaptació de donatius entre els participants per a sufragar les despeses de l'esdeveniment amb l'objectiu de poder destinar un major percentatge dels seus fons a beques i ajudes. La jornada ha estat amenitzada per DJ i una orquestra.

Vídeos en diferents formats

Imatges de l'acte

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions