El doctorand de l’UJI Pablo Urbaneja Bernat obté el guardó a la millor presentació en el Congrés Internacional d’Entomologia

30/10/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Pablo Urbaneja Bernat, estudiant predoctoral FPI del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I de Castelló, ha obtingut el guardó a la millor presentació d’alumnat de doctorat en el Congrés Internacional d’Entomologia (http://ice2016orlando.org/about/). L’estudiant està realitzant la tesi doctoral dins de l’Àrea de Producció Vegetal, sota la direcció del catedràtic Josep Anton Jaques Miret.

En la presentació sobre l’article «Effects of abiotic conditions on interactions among three predators of Tetranychus urticae (Acarina: Tetranychidae)», realitzada en la sessió titulada «Biological Control and Insect Pathology: Predators», el doctorand ha explicat  l’efecte del canvi climàtic sobre els principals enemics naturals (fitoseids) de l’aranya roja (Tetranychus urticae, un dels àcars tetraníquids més nocius en cítrics): el depredador generalista Euseius stipulatus, l’especialista en tetraníquids Neoseiulus californicus i l’especialista en Tetranychus urticae, Phytoseiulus persimilis.

El treball ha avaluat, en condicions de laboratori, com el canvi climàtic podria tenir un efecte directe sobre la cadena alimentària i les interaccions d’aquesta comunitat d’artròpodes. Així mateix, en aquest grup també s’ha avaluat si l’addició d’aliment alternatiu (pol·len), podria ajudar a mitigar les conseqüències del canvi climàtic. En les comunitats agrícoles, aquests efectes podrien tenir una influència important sobre el control biològic de plagues. Els resultats de l’estudi mostren que les condicions abiòtiques afecten significativament els diferents paràmetres biològics (supervivència, depredació i posta), així com les relacions intragremials entre aquestes espècies d’àcars depredadors.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions