L'UJI es converteix en centre de debat sobre patologies mamàries

10/10/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló s'ha convertit durant tres dies en centre de debat sobre les patologies mamàries en el 35è Congrés de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària (SESPM). Un centenar de referents nacionals i internacionals en aquest àmbit han explicat del 6 al 8 d'octubre de 2016 els estudis més recents a més de sis-cents especialistes inscrits en la trobada. 

El congrés va ser inaugurat pel rector de la universitat pública de Castelló, Vicent Climent, acompanyat pel president de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària, Carlos Vázquez; l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la directora general de Recerca, Innovació, Tecnologia i Qualitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana María Ávila; la diputada provincial de l'àrea de Sanitat, Nieves Martínez; el director gerent del Departament de Salut de Castelló, Miguel Alcalde, i el president del Congrés, David Martínez.

Durant les intervencions, tots han coincidit a ressaltar la incidència de la recerca i l'intercanvi d'experiències en la millora de la qualitat assistencial dels ciutadans, així com el reconeixement de la comunitat científica al treball dels professionals de Castelló. Durant els tres dies que ha durat el congrés diverses cases comercials han presentat els mitjans tècnics més nous per a millorar la qualitat atencional dels pacients que se sotmeten als tractaments d'aquest tipus de patologies.

Herència i càncer

En una de les primeres conferències, el doctor Carlos Vázquez, president de la Societat de Sinologia i Patologia Mamària, ha parlat sobre la influència de l'herència familiar en aquesta malaltia i sobre el tipus de control que s'ha de practicar en aquests casos. Vázquez ha iniciat la intervenció explicant que entre el 70-80% dels casos de càncer es produeixen de forma esporàdica; entre el 15-20% per agregació familiar; i entre el 5-10% a causa d'una herència genètica.

L'especialista ha indicat que «som més eficaços en el tractament, perquè el càncer es detecta abans gràcies als programes de prevenció i la conscienciació de la població». Encara que l'estudi dels gens BRCA per a conèixer les mutacions és llarg i costós, Vázquez ha explicat que ja existeixen mètodes de seqüenciació, que es poden dur a terme en una i dues setmanes, que permeten conèixer la situació de les pacients amb possible «càrrega genètica», en les quals és necessari realitzar un seguiment més intensiu i per als qui «la cirurgia de reducció de risc és actualment l'única arma eficaç capaç de disminuir la possibilitat d'aparició d'aquesta malaltia».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions