La Generalitat i les universitats públiques valencianes estreteixen lligams en cooperació, dret foral i foment de l'autogovern La Conselleria de Transparència finançarà les actuacions dels set convenis subscrits avui amb 570.000 euros

21/09/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Generalitat i el sistema universitari públic valencià han signat avui set convenis per a reforçar la col·laboració en matèries com ara cooperació al desenvolupament, dret foral i foment de l'autogovern a través de l'estudi de la legislació valenciana per a la seua actualització i desenvolupament.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha subscrit aquests convenis amb els rectors de les cinc universitats públiques valencianes: Esteban Morcillo de la Universitat de València; Francisco J. Mora de la Universitat Politècnica de València; Manuel Palomar de la Universitat d'Alacant; Vicent Climent de la Universitat Jaume I; i Jesús Tadeo Pastor de la Universitat Miguel Hernández.

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació s'ha compromès des de l'inici de la present legislatura amb la construcció d'un nou espai de treball conjunt amb les universitats públiques de la Comunitat, «un sistema universitari que ha sabut persistir com un espai intel·lectual obert a la innovació, al pensament crític, al progrés i a la cerca de rigor i de la veritat», ha assenyalat el conseller.

Alcaraz ha destacat també que el pròxim any «comptarem amb cinc càtedres de cooperació al desenvolupament, a més de continuar desenvolupant accions que contribuïsquen a materialitzar un dels grans objectius de la nostra conselleria, com és la formació del capital humà». El conseller ha assenyalat que, en una societat del coneixement com l'actual, «la política no pot perdre les oportunitats per construir una societat millor entre tots els agents implicats».

Alcaraz ha indicat també que estan en marxa nombroses línies de treball en matèria de transparència, cooperació, participació o responsabilitat social, la qual cosa contribuirà a superar el dèficit reputacional de la Comunitat, per a deixar de ser una autonomia famosa per les males pràctiques polítiques i convertir-se en una comunitat de prestigi per les accions en matèria de bon govern.

Al seu torn, el conseller ha afirmat que «la participació ciutadana en la presa de decisions, el comportament social, compromès i sostenible, l'ètica pública i la regeneració democràtica són qüestions de vital importància que la Conselleria vol impulsar conjuntament amb el sistema universitari públic valencià a través de la formació, la sensibilització, la divulgació i la recerca».

Per la seua banda, el rector de la Universitat de València i president de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, Esteban Morcillo, ha posat l'accent en la importància de la col·laboració conjunta i ha agraït que el Govern valencià «visualitze el sistema universitari públic valencià com a generador de coneixement i, per tant, necessari per a engegar iniciatives».

Convenis subscrits
La Conselleria de Transparència finançarà el conjunt de les actuacions incloses en els set convenis signats avui amb 570.000 euros, el qual, unit als cinc que s'han subscrit amb les universitats públiques de la Comunitat, enguany ascendeix a 870.000 euros.

En primer lloc, s'han rubricat els convenis per a la realització del projecte «Cooperació universitària per al desenvolupament 2016» en el qual participen les cinc universitats públiques de la Comunitat, com a àmbit privilegiat per a la cooperació al desenvolupament i la difusió dels valors solidaris.

Entre les actuacions destaca la creació d'una universitat d'estiu vinculada a la Universitat Menéndez Pelayo. A més, s’ha signat la col·laboració amb la Universitat de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d'Alacant per a la sistematització de la producció normativa valenciana des de l'accés a l'autogovern. L'objectiu d'aquest conveni és l'estudi del panorama legislatiu valencià generat en aquest període per a facilitar el seu ús, consulta i aplicació pràctica en els diferents àmbits sobre els quals la Generalitat té competències. Així mateix, s'ha renovat el conveni per al desenvolupament d'activitats a través de la Càtedra de Dret Foral Valencià de la Universitat de València. 

Projectes de col·laboració conjunta

El Govern valencià ha fomentat des de l'inici de la legislatura diferents actuacions i col·laboracions amb les universitats. Entre els nous projectes de col·laboració que ja es troben en marxa amb les universitats públiques valencianes hi ha el Fòrum Ètica Pública i Democràcia, com a instrument que promou els valors cívics necessaris per al desenvolupament d'una societat avançada a través de la reflexió col·lectiva i la participació ciutadana.

Així mateix, s'ha reforçat la col·laboració amb les universitats en matèria de transparència i participació a través de convenis amb la Universitat de València, la Universitat d'Alacant; l’UJI de Castelló; la Miguel Hernández d'Elx o la UPV per a crear una càtedra en aquesta matèria.

En l'àrea de responsabilitat social i autogovern, des de la Conselleria de Transparència s'estan coordinant qüestions com ara la sistematització del dret públic i privat valencià, així com la recerca i difusió del dret foral. D'altra banda, s'han realitzat conferències en matèria de responsabilitat social amb la col·laboració universitària, i s'ha dissenyat un projecte en matèria de responsabilitat social en educació i recerca amb les cinc universitats públiques.

Quant a cooperació i solidaritat, a més del conveni subscrit avui, s'han abordat qüestions com ara la universitat d'estiu de cooperació o el disseny d'un nou model de relació de projectes i beques universitàries, a més de la recerca universitària en aquesta matèria. Al seu torn, s'han realitzat conferències i jornades; a més de potenciar el màster interuniversitari de cooperació al desenvolupament en coordinació amb les cinc universitats públiques.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions