Imaginaria 2016 converteix la fotografia en la protagonista cultural de la primavera amb 57 activitats en 19 municipis El festival organitzat per l’UJI inclou per primera vegada la mostra «Dipcasphoto» amb la col·laboració de la Diputació

28/04/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  imaginaria-2016 _MG_9777in

    El festival tindrà lloc entre el 5 de maig i el 4 de juny. | FOTO: Àlex Pérez

El festival Imaginaria. Fotografia en primavera de la Universitat Jaume I celebra la XIII edició amb més força que mai, amb la programació de 57 activitats diferents, de les quals 46 són mostres expositives, que tindran lloc entre el 5 de maig i el 4 de juny de 2016, si bé les propostes expositives seguiran obertes, en molts casos, fins a més endavant. Enguany el festival, que s’inaugurarà el 5 de maig a la Llotja del Cànem amb la retrospectiva de Jürgen Schadeberg, s’amplia a 19 localitats: Alcossebre, Almassora, Almenara, Benicàssim, Castelló de la Plana, Catí, Culla, Fanzara, Moncofa, Morella, Onda, Sagunt, Sant Mateu, Segorbe, Vila-real, Vilafranca, Vinaròs, Vistabella del Maestrat i Viver.

El festival fotogràfic més veterà de la Comunitat Valenciana ha sigut presentat avui dimarts 26 d’abril pel vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Wenceslao Rambla, qui ha reivindicat el potencial creatiu i de memòria de la fotografia i ha destacat el fet que entre els més de 300 autors que es podran veure en Imaginaria 2016 conviuen artistes consolidats, aficionats i estudiantat, el que confereix al festival de Castelló un caràcter distintiu.

L’acte de presentació d’Imaginaria 2016 ha comptat a més amb la participació de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, qui ha destacat com la ciutat «s’ha bolcat en l’edició d’enguany», el que ha permès ampliar a 14 els espais expositius a Castelló. Per la seua banda, la diputada provincial Nuria Felip ha ressaltat la voluntat de la Diputació d’extendre la mostra i la promoció de la fotografia als pobles de menys de 5.000 habitants amb l’organització per primer any de «Dipcasphoto». Aquest certamen ve a sumar-se a altres esdeveniments singulars ja consolidats, com és el cas del «Foto-mayo» de Segorbe, que arriba a la tercera edició, i la «Sonda-visual» de Vila-real, que celebra la segona edició amb la intenció de mostrar la importància que els processos creatius i multidisciplinaris juguen en el desenvolupament dels processos i dels productes culturals.

Una trajectòria amb més de 2.000 autors i 212.000 visitants

Pel festival Imaginaria. Fotografia en primavera han passat en aquests dotze anys més de 2.000 autors i 212.000 visitants i se n'han organitzat més de 400 activitats, segons les dades presentades pel coordinador tècnic del festival, Daniel Belinchón, qui ha ressaltat que aquesta «gran festa de la imatge fixa i la fotografia» és també una forma de fer pedrera gràcies a l’obertura del festival a les escoles de fotografia i a la participació de les associacions fotogràfiques.  

Fotògrafs i fotògrafes com ara Jürgen Schadeberg, Ouka Leele, Baylón, Geles Mit, o Benito Pajares, i altres que emergeixen amb força com ara Jaime Belda, Nicolás Haro, Oliver Haupt o Andrejs Kovalovs, participen en aquesta edició juntament amb autors locals com ara Juan Plasencia, Xavier Ferrer Chust o Txema Rodríguez. En Imaginaria 2016 són també importants les aportacions de les agrupacions fotogràfiques de la província de Castelló que col·laboren en l’esdeveniment, i altres de menor envergadura, però també importants, que realitza l’alumnat de fotografia de l’ESAD de Castelló, l’Aula de Fotografia de Fotolledó o l’Aula de Fotografia de l’UJI.

El projecte Imaginaria. Fotografia en primavera té l’objectiu d‘impulsar i promoure el reconeixement social que la fotografia i la imatge fixa tenen en la societat actual, tant com a producte que crea patrimoni artístic, documental i cultural, com a procés cultural que redunda en la formació integral de totes les persones que s’hi acosten i s’interessen per aquest mitjà.

Aquesta iniciativa és possible gràcies al suport i a la col·laboració d’institucions públiques, entitats privades, col·lectius i associacions culturals i creadors. Organitzat pel Vicerectorat de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, i coordinat des de l’Aula de Fotografia del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I, compta entre els seus col·laboradors principals amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana, la Diputació de Castelló, l’Aula Dávalos-Flétcher de la Cultura-Universitat Jaume I, el Museu de Belles Arts-CulturArts Castelló i l’Ajuntament de Vila-real.

Fotografies: http://www.uji.es/com/fotonoticies/arxiu/2016/04/26/imaginaria-2016/

Més informació: http://www.imaginaria.uji.es/

Dossier de premsa: http://www.imaginaria.uji.es/descarga-dossier-de-prensa/