L’UJI desenvolupa innovadors compostos per al tractament de malalties infeccioses tropicals Els potencials fàrmacs mostren una alta eficàcia i una baixa toxicitat

31/03/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló (UJI) ha desenvolupat nous compostos per al tractament de malalties infeccioses tropicals com ara la malària, la malaltia del son, la malaltia de Chagas i la leishmaniosi. Es tracta d'un encoratjador avanç ja que els compostos, patentats per l’UJI, mostren a més una baixa toxicitat, fet que podria evitar els efectes secundaris en el tractament d'aquestes malalties.

Les malalties infeccioses tropicals són patologies presents principalment en els països en desenvolupament que són transmeses per insectes que transporten un paràsit infecciós per als éssers humans. Aquestes malalties, a més de ser un obstacle per al desenvolupament econòmic i social d'aqueixos territoris, generen enormes perjudicis en termes de sofriment humà i mortaldat.

Els compostos patentats per l’UJI responen a aquest desafiament sanitari mundial i poden ser la base per al desenvolupament de nous fàrmacs més eficaços i menys tòxics per a aquestes patologies, ja que els medicaments que actualment s'empren mostren una baixa eficàcia o bé efectes secundaris indesitjables. 

La innovació d'aquests compostos resideix en la seua alta selectivitat i baixa toxicitat, ja que, com explica l'investigador de l’UJI Florenci González Adelantado, «els nous compostos químics inhibeixen l'acció d'uns enzims que catalitzen processos metabòlics claus durant la infecció de protozous que causen les malalties tropicals infeccioses. Així, els compostos que hem desenvolupat bloquegen el cicle de vida natural d'aquests enzims, anomenades cisteïna proteases, i impedeixen l'avanç de la infecció sense mostrar els efectes secundaris que tenen els compostos tradicionalment utilitzats en el tractament d'aquestes malalties». 

Es tracta d'una encoratjadora troballa que s'emmarca en les recents línies de recerca encaminades a la cerca de compostos capaços d'inhibir l'acció de les cisteïna proteases amb l'objectiu de bloquejar el cicle de vida natural dels protozous i impedir l'avanç de la infecció. D'aquesta manera, els compostos dissenyats són estructures noves inhibidores d'aquests enzims que podrien donar lloc a nous fàrmacs per a combatre la malària, la malaltia de Chagas, la del son i la leishmaniosi, especialment com una alternativa a la teràpia tradicional en organismes resistents.

Els nous compostos patentats per l’UJI han sigut desenvolupats pel Grup de Química Orgànica i Mèdica, i el seu model ha sigut publicat en la prestigiosa revista científica Chemistry and Medicinal Chemistry.

Referències bibliogràfiques: 

Santiago Royo, Santiago Rodríguez, Tanja Schirmeister, Jochen Kesselring, Marcel Kaiser and Florenci V. González (2015). Dipeptidyl Enoates As Potent Rhodesain Inhibitors That Display a Dual Mode of Action. ChemMedChem, Volume 10, Issue 9, pages 1484–1487, September 2015.

Vídeo

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions