L'empresa d'Espaitec Medco Health desenvolupa un sistema d'atenció i seguiment per a persones afectades per l'apnea del somni Aquest transtorn afecta el 70% dels pacients atesos per la unitat del somni de l'Hospital General de Castelló

24/11/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'empresa tecnològica Medco, situada en el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec) ha llançat una nova línia de negoci dedicada al diagnòstic i tractament de l'apnea del somni, trastorn que durant 2013 va afectar el 70% dels pacients atesos per la unitat del somni de l'Hospital General de Castelló.

La síndrome d'apnea-hipoapnea del somni (SAHS) fa referència a un dels trastorns respiratoris més comuns patits per la població. No obstant això, els estudis més recents apunten al fet que tan sol 2 de cada 10 persones que pateixen apnea del somni són conscients de patir-la. És important conèixer aquesta malaltia, no solament les persones que la pateixen, sinó també les persones que conviuen amb elles, ja que seran les primeres a detectar aquest problema de salut. 

El SAHS és un trastorn respiratori del somni en el qual la persona presenta pauses en el seu patró respiratori habitual. En general, la respiració torna a la normalitat acompanyada per un ronc fort o un so semblat al que una persona emet quan s'ennuega. Durant les apnees, les vies respiratòries poden estrènyer-se o tancar-se completament. Aquesta situació alertarà el cervell perquè ordene al nostre cos a interrompre el somni per a poder obrir o buidar les vies respiratòries provocant “micro-despertars”.

No solament es tracta d'un problema de roncs, sinó d'un trastorn del somni que afecta directament al descans i dóna lloc a un cansament excessiu durant el dia, falta de concentració i major falta de rendiment en el treball. Existeixen estudis en els quals es demostra que les persones que pateixen SAHS tenen un risc 15 vegades superior d'estar involucrats en accidents de trànsit; un estudi mèdic realitzat a Castelló va posar de manifest una prevalença del SAHS del 8,6% en un grup de 25 empreses de transportistes de la província. A més aquesta síndrome està relacionada amb afectacions cardiovasculars, hipertensió, obesitat i diabetis.

El principal objectiu de Medco Health, liderat pel Dr. Mark McEnroe del Noble’s Hospital de la Illa de Man amb més de 18 anys d'experiència en trastorns respiratoris del somni, és acompanyar el pacient durant el seu tractament per a assegurar una òptima adherència al tractament tenint en compte que el grau de seguiment d'aquest no supera el 30%. Es farà a través d'un monitoratge remot del pacient, seguiment diari online de tots els paràmetres del Cpap, informes mensuals al pacient i visites concertades. Medco Health col·labora amb l'associació espanyola del somni (ASENARCO) que acaba d'obrir una delegació a Castelló. 

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions