Germà Colón rep a Perpinyà la medalla d’honor de la Xarxa Vives

08/07/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà ha sigut l’escenari del lliurament de la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives al lingüista i filòleg Germà Colón, en el marc del vintè aniversari de la institució que agrupa 21 universitats dels territoris de parla catalana. En l’acte de cloenda del curs 2013/2014 de la Xarxa, Colón va rebre l’homenatge en reconeixement a la seua fecunda trajectòria d’estudi i com a referent de la filologia romànica i de la lexicologia catalana. Més de 300 persones van assistir a l’acte, que va incloure el lliurament de diplomes de doctorat de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD).

El president de la Xarxa i rector de la UPVD, Fabrice Lorente, va lliurar la distinció a Colón, de qui va destacar el seu caràcter de «referent internacional i indiscutible de la filologia romànica i la lexicologia catalana». En aquesta línia es va expressar també Lluís Gimeno, catedràtic de la Universitat Jaume I, que va llegir la laudatio: «És segur que aquell que s’haja ocupat o s’ocupe encara d’algun aspecte relacionat amb la recerca lingüística dins el camp de la filologia romànica, i especialment de filologia catalana i occitana, d’etimologia francesa o de lingüística espanyola, no trigarà a trobar-se amb el nom de Germà Colón», va afegir.

Al seu torn, Colón va fer constar la seua «emoció» en rebre la distinció, que va agrair «a tots els que heu pensat en mi». El filòleg castellonenc va engegar així una emotiva intervenció. «Vinc del País Valencià, de l’antic Regne de València, i des d’allà he tingut el plaer de travessar tota la catalanitat. L’estudi del català m’ha esperonat sempre, i mentre era a Suïssa aprofitava els lleures per a estudiar la llengua materna». En unes paraules sobre l’origen de determinats mots, va destacar la gènesi de la paraula «tardor» a la Catalunya del Nord: «Ja veieu les bones coses que des d’ací ens envieu als altres catalans».

En el seu discurs, el president de la Xarxa i rector de la UPVD va fer palesa l’aportació de la Xarxa «a la vertebració del corredor mediterrani del coneixement». Fabrice Lorente va destacar la seua satisfacció per acollir l’acte a la Catalunya del Nord: «Avui és un dia gran per a la comunitat universitària de Perpinyà, perquè formar part de la Xarxa Vives és un fet connatural a la nostra identitat catalana». Així mateix, va remarcar el caràcter de la UPVD com a «pont de connexió amb el sistema universitari francès».

En el marc de l’acte, també es va retre homenatge als rectors fundadors de la Xarxa, amb motiu del seu vintè aniversari. El vicepresident primer, Joan Viñas, va destacar que «l’impuls inicial d’aquelles 13 universitats fundadores esdevé clau per a comprendre l’evolució de la institució: amb el seu tarannà obert a la cooperació es van anticipar al futur».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions