Naix Ubik, empresa capdavantera en tecnologies geoespacials L'empresa derivada de l'UJI presta serveis d'informació geolocalitzada per a organismes internacionals com ara l'ONU

22/05/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les tecnologies geoespacials permeten obtenir informació de gran valor per a empreses i administracions, un camp que està experimentant un creixement exponencial en els últims anys. Amb la finalitat d'atendre un nínxol de mercat amb gran projecció de futur i posar en valor el coneixement i la tecnologia desenvolupada al llarg de més de 15 anys de treball per part del grup de recerca GEOTEC (Geospatial Technologies Research Group), els investigadors del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat Jaume I Joaquín Huerta, Ana Sanchís i Michael Gould han constituït Ubik com a empresa de base tecnològica de l’UJI, que compta ja entre els seus clients amb destacats organismes internacionals com ara les Nacions Unides (ONU) a través de l'Organització Meteorològica Mundial, i el Programa Mundial d'Aliments.

Saber qui està parlant i on s'està parlant a les xarxes socials sobre una campanya de publicitat, alertar d'un problema forestal mitjançant la geolocalització de dades; desenvolupar un mapa de la qualitat de l'aire a través d'una aplicació col·laborativa; millorar la cohesió territorial europea a través de la comparació de dades o elaborar un mapa sonor jugant a batallar contra el soroll són tan sols alguns dels projectes desenvolupats pel grup de l’UJI mitjançant tecnologies de geolocalització. Com a empresa spin-off, Ubik ofereix tot tipus de serveis relacionats amb la informàtica i la geolocalització, per la qual cosa col·labora amb proveïdors de tecnologies capdavanteres del mercat com ara la multinacional Esri, a més de treballar amb programari lliure.

Entre els serveis que ofereix Ubik cal destacar l'anàlisi geolocalitzada de xarxes socials que permet visualitzar on està parlant la gent sobre alguna cosa. Els investigadors han desenvolupat el Web 2.0 Broker Service, un servei web capaç de buscar i recuperar dades de xarxes socials i posicionar-los en un mapa per al seu posterior estudi i explotació. Això permet, per exemple, que les agències de publicitat puguen seguir, mesurar i analitzar l'impacte de campanyes publicitàries en el lloc que els interesse i a temps real. «Hi ha moltes eines d'anàlisi de xarxes socials, però no localitzades», explica Joaquín Huerta, assenyalant que cada anàlisi es pot adaptar a la cerca a les xarxes socials, el temps i l'entorn que requerisca cada client. «La geoinformació és una eina de gran valor per a les empreses que vulguen conèixer quina és la distribució geogràfica tant de les seues vendes com de les estratègies que han de plantejar i els resultats de les seues campanyes de comunicació», afegeix.

L'eina Web 2.0 Broker Service també ha sigut utilitzada en projectes internacionals com ara el desenvolupat en col·laboració amb l'European Forest Center que permet detectar com i quan s'està parlant d'un incendi forestal. La investigadora Ana Sanchís explica que s'ha comprovat com el mapa de les xarxes socials en les quals s'està parlant sobre un determinat incendi forestal a temps real coincideix amb el perímetre del foc marcat després per les autoritats.

Optimitzar les dades d'un recinte

Ubik ha desenvolupat al campus de la Universitat Jaume I el projecte Smart Campus que permet als usuaris accedir a serveis com ara la cerca per nom, per espai, departament o edifici; la navegació a peu o des de qualsevol punt de la ciutat cap a aquests espais, la cerca de serveis de restauració, contenidors de reciclatge o places d'aparcament; el monitoratge a temps real del consum d'electricitat, aigua i gas en un edifici o la denúncia de desperfectes o avaries, entre altres aspectes. Es tracta d'un sistema extrapolable a qualsevol tipus de recinte que permet, segons explica Sanchís, «integrar diferents fonts d'informació que utilitzen tecnologies diverses com ara sensors, mapes, bases de dades ja existents o fins i tot les dades facilitades pels mateixos usuaris mitjançant els seus mòbils. Així aconseguim veure la informació en el seu conjunt i podem crear millors eines de gestió i visualitzacions més intuïtives».

Les tècniques de geovisualització avançada permeten, així mateix, obtenir informació útil a partir de grans quantitats de dades. És el cas, per exemple, del programa projecto Citybench del programa ESPON 2013, impulsat per la Xarxa Europea d'Observació per al Desenvolupament i la Cohesió Territorial per a l'impuls de polítiques que afavorisquen la cohesió territorial i el desenvolupament harmoniós dels diferents territoris de la Unió Europea. Per a això és necessari obtenir i analitzar grans quantitats de dades, comparant indicadors socioeconòmics. «Es recullen i combinen dades públiques molt variades, que van des d'informacions d’EUROSTAT a l'esment de paraules claus com ara “crisi” en xarxes socials, la qual cosa permet saber en quines zones d'Europa els usuaris de les xarxes parlen més de la crisi». L'eina web desenvolupada permet una visió inicial dels riscos i oportunitats dels diferents territoris i una avaluació comparativa.

El denominat geo-gaming és un altre dels serveis que ofereix Ubik, consistent en el desenvolupament d'aplicacions basades en mecanismes de joc per a aconseguir usuaris més compromesos i participatius. «Per exemple, hem desenvolupat una app que s'anomena "La batalla del ruido" en la qual els usuaris han de gravar clips d'àudio de diferents zones per a conquistar-les i competir entre si usant els nivells de soroll que han recollit. Al final s'aconsegueix un mapa de soroll elaborat de forma col·laborativa a través del joc», explica Sanchís. «Aquesta tecnologia obri nombroses possibilitats a una àmplia varietat d'estudis i projectes», afegeix.

Al servei del medi ambient

Els investigadors compten amb una àmplia experiència en desenvolupament de tecnologies de geolocalització al servei del medi ambient. Per exemple, a través del projecte "Nueva generación de aplicaciones para la gestión de riesgos medioambientales", finançat per la Fundació Bancaixa-Caixa Castelló, han desenvolupat l'aplicació mòbil AirQuality per a la visualització a través de mapes i altres tipus de gràfics de les dades recollides per la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, que recull informació sobre la qualitat de l'aire en àrees urbanes i industrials de la Comunitat Valenciana. El programa desenvolupat permet llegir, preparar i integrar aquesta informació perquè estiga disponible en línia, donant-li un valor afegit a aquesta informació. Actualment la app està disponible per a Windows Phone 7 i serà compatible amb Windows 8 i Windows Phone 8. Una altra aplicació web multiplataforma desenvolupada pels investigadors és Meteoreader, que permet realitzar consultes geoespacials sobre el temps basat en la ubicació de l'usuari. A més, ofereix accés a totes les dades proporcionades per la xarxa de sensors de dades climàtiques Meteoclimatic.

També en l'àmbit mediambiental, han participat en el disseny d'una eina informàtica que integra tota la informació sobre la coberta forestal, la sequera i la biodiversitat produïda per diversos sistemes europeus d'observació de la Terra. Es tracta d'una tecnologia única desenvolupada en el marc del projecte europeu EuroGEOSS que combina recursos procedents de fonts oficials i aportacions ciutadanes i l’objectiu del qual és facilitar l'accés a dades rellevants per a millorar el monitoratge i la gestió del territori.

UBIK: http://www.ubikgs.com/

Geotec: http://www.geotec.uji.es/

Altres notícies d'investigació:

Un investigador de l'UJI col·labora en el desenvolupament d’un radar de llum que millora la precisió i la velocitat en l’amidament de distàncies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions