Experts del sector de la salut advoquen per una gestió més eficient

11/12/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Club Debat Sanitat club-debat club-debat

    Els participants en la taula redona van coincidir en que la sanitat pública espanyola manca de planificació i requereix una gestió més eficient. | FOTO: A. PRADAS

La sanitat pública espanyola manca de planificació i requereix una gestió més eficient. Així ho van afirmar els experts del sector de la salut que van participar en la darrera sessió del Club de Debat titulada «El model de gestió de la sanitat, públic o privat?». La taula redona va comptar amb l’assistència de Manuel Civera, cap d’Inspecció dels Serveis Sanitaris del Departament de Salut de Sagunt; Pedro Gil, director de l’Hospital Nisa Rey Don Jaime de Castelló, i Jesús Picazo, president de l’Associació Professional de Metges i Titulats de València.

Civera va afirmar que s’intenta justificar el canvi del model de sanitat pública aprofitant la conjuntura de la crisi econòmica i emparant-se en la suposada ineficiència de la sanitat pública. «El sistema públic pot ser eficaç sempre que el gestor tinga habilitats i experiència en la gestió sanitària. El que no es pot fer es barrejar factors que no siguen estrictament professionals», va assenyalar.

Segons Civera, és necessari aplicar eines de gestió empresarial, fer ús del màrqueting intern i interactiu i realitzat plans de comunicació. Així mateix, va advocar per descentralitzar la gestió dels hospitals; motivar el personal sanitari i augmentar la seua participació en la presa de decisions a més de potenciar instruments d’avaluació, control i seguiment dels processos sanitaris per a poder aplicar-hi mesures correctores.

Per la seua part, Pedro Gil va assenyalar que els dos models, públic i privat, han de conviure i no es poden separar. En aquest sentit, va citar algunes de les vies de col·laboració entre ambdós sectors com ara el mutualisme, les concessions o els concerts per a dirigir prestacions sanitàries o derivar pacients en llista d’espera.

Així mateix, Gil va destacar la falta de planificació com un dels greus defectes del sistema en l’àmbit nacional. «Es necessita una planificació nacional, però també autonòmica. Encara no ens hem posat d’acord ni en les vacunes que hem de posar als nostres fills», va posar com a exemple. Així mateix, en la línia del doctor Civera, va assenyalar que «no importa si la gestió és privada o pública, el que necessitem són bons gestors i professionals i avaluar els resultats».

Finalment, Picazo va fer referència als interessos creuats entre l'administració, els professionals i els pacients. «S’ha degradat l’assistència pública sanitària a pesar de l’evolució tècnica a causa de la gestió política de la sanitat i la deshumanització de la professió», va apuntar. En aquest sentit, va advocar per un sistema sanitari que apunte cap a la humanitat.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions