Les IV Jornades de Promoció de la Lactància, organitzades per l'associació Mamare Castelló en col·laboració amb l'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I, van reunir el passat 7 i 8 de novembre més de 60 estudiants de l’UJI i un centenar de mares, pares i bebès amb l'objectiu de promocionar la lactància materna en la societat de Castelló.
En el marc d'aquestes jornades, el pediatre de l'Hospital d'Alcoi José M. Paricio va oferir una xarrada en la qual va repassar els obstacles que la ciència i la societat han posat a la lactància materna des de mitjan segle XIX. El pediatre va analitzar com l'avanç de la química va possibilitar l'existència d'un succedani de la llet humana i com la seua posterior explotació industrial i comercialització va crear en la societat el fals convenciment que la llet de fórmula és tan bona com la natural. A això va contribuir la falta de formació de la majoria dels pediatres sobre la resolució dels problemes propis de l'alletament. Paricio va destacar que des de fa diverses dècades la situació està canviant i l'evidència científica ha demostrat la conveniència de fomentar l'alletament. No obstant això, va lamentar que encara existeixen molts professionals que no estan adequadament formats i per això va recomanar a les mares que siguen conscients del seu propi poder a l'hora d'informar-se i de decidir sobre el seu propi cos i l'alimentació dels seus fills: «Les mares han de prendre el control».
El pediatre de l'Hospital d'Alcoi també va explicar el funcionament de la web www.e-lactancia.org, una base de dades de medicaments i altres substàncies, en la qual s'informa als usuaris de quins productes són segurs durant l'alletament i quins estan prohibits.
Per la seua banda, el pediatre expert en lactància materna Adolfo Gómez Papí, impulsor de la implantació del mètode cangur a l'hospital Joan XXIII de Tarragona, va abordar la importància del contacte primerenc pell amb pell entre la mare i el nounat per a l'adequat desenvolupament del bebè i per a l'èxit de la lactància.
Les jornades també han comptat amb el taller de Lupe Palau, pediatra especialista en lactància materna i sòcia de Mamare, que va abordar un dels temes que més preocupen a les mares quan acudeixen als grups de suport a la lactància: l'alimentació complementària dels bebès. Palau va facilitar algunes pautes, com ara la recomanació de l'OMS d'alletar en exclusiva durant els primers sis mesos de vida i anar introduint els diferents aliments com a complement a la llet materna, que segueix sent l'aliment principal els primers dos anys de vida. Per a finalitzar, la pediatra va explicar que és bo asseure els bebès a la taula amb els adults i que participen activament en l'alimentació permetent que manipulen els aliments que es porten a la boca.