«Todos los cuerpos» denuncia la violència social i de gènere

10/11/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Todos los cuerpos galeria-octubre cuerpos

    La utilització de la sang, els fluids i el maltractament cap al seu cos són elements comuns en les fotografies i vídeos de l'exposició. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

La Galeria Octubre de la Universitat Jaume I va inaugurar la seua temporada expositiva amb la mostra «Todos los cuerpos» de l’artista guatemalenca Regina José Galindo, una autora que es caracteritza pel treball amb el seu cos com a mitjà d’expressió, portant-lo a experiències al límit per a denunciar situacions de violència social i violència de gènere.

La utilització de la sang, els fluids i el maltractament cap al seu cos són elements comuns en les seues fotografies i vídeos, uns elements que serveixen per a portar l’espectador de manera molt directa a diverses situacions de dolor. En aquest sentit, la comissària de l’exposició, Lidón Sancho, va assenyalar que «l’exposició és molt polèmica i no s’ha muntat en molts llocs per la temàtica tan dura que tracta. En algunes de les performances l’artista s’infligeix un dany físic i psicològic fort, però no ho fa d’una manera gratuïta, sinó que és una manera de denunciar l’abús de poder, els centenars de violacions que hi ha al dia a Guatemala i la tortura a la qual s’ha sotmès la societat d’aquest país, uns temes que són traslladables a altres països i que desgraciadament cada vegada ocorren amb més freqüència».

L’ansietat, la brutalitat, la tortura o l’abandonament es troben presents al llarg de tot el recorregut de l’exposició, que incita a la constant reflexió i provoca sentiments molt intensos en els visitants. «A pesar de les imatges tan dures de l’exposició, aquesta es basa en l’esperança que amb aquest missatge s’eradique tant la violència cap a les dones com els abusos de poder», va explicar Sancho.

L’exposició, impulsada pel Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Jaume I i l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, es podrà visitar fins al 29 de novembre en horari de dilluns a divendres, de 10 a 13.30 h i de 16 a 20.30 h.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions