Investigadores de l’UJI demostren la potencialitat de les tertúlies com a eina per a combatre estereotips d'amor i de gènere Un projecte desenvolupat per la professora Andrea Francisco del Departament d'Educació

18/07/2013 | Rosana Sanahuja Sanahuja
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Amb el nom d’«El banquete de Safo», investigadores de la Universitat Jaume I han dut a terme un projecte de tertúlies entre dones lesbianes i bisexuals en què han abordat el tema de l'amor i els models d'atracció, a fi de veure si aquestes trobades els ajudaven a millorar la capacitat per a construir relacions més igualitàries i fer front als discursos mediàtics de l'amor. La professora del Departament d'Educació de l’UJI Andrea Francisco destaca com aquesta experiència  ha ajudat les participants a afrontar les tensions que genera tenir experiències afectives i socials diferents dels discursos de l'amor produïts pel poder i els mitjans de comunicació.

Per al desenvolupament de l'estudi es van realitzar dos grups de tertúlies a Barcelona, on van participar un total de 20 dones. La investigadora assenyala que aquestes trobades «han evidenciat com les tertulianes ens apoderem enfront dels discursos mediàtics de l'amor en una societat patriarcal i heteronormativa, i generem coneixement a l’entorn de la construcció de relacions igualitàries basades en aspectes com ara el compromís, el respecte mutu, la confiança, la xarxa solidària, la reflexió crítica o l'autoestima».

A l'hora d'analitzar els discursos mediàtics sobre l'amor romàntic, la investigadora assenyala que les participants van tenir l'oportunitat de reflexionar críticament sobre mites com el de la mitja taronja, el de la idealització, del príncep i la princesa, de l'amor passional, o del «feliços per sempre». En aquest sentit, ressalta que no és que les dones lesbianes o bisexuals participants estigueren en contra del romanticisme o de les relacions de parella, però sí de les relacions de desigualtat i dels estereotips generats pel discurs de l'amor majoritari en la societat patriarcal i perpetuat pels mitjans. 

En els grups també es van posar de manifest experiències comunes com el fet d'haver patit la invisibilitat social i personal. En aquest sentit, les tertulianes apuntaven la falta d'històries de ficció lèsbica en els mitjans de comunicació i la falta de referents en la societat. «Quan apareixem, és de forma molt estereotipada. Apareixen personatges lèsbics molt sexualizats  construïts per al gaudi de la mirada masculina i que no qüestionen  l'heteronormativitat. I en el cas que apareguen personatges que  transgredeixen els rols i la identitat de gènere, com és el cas de mostrar una aparença masculina, es demonitzen», explica Andrea Francisco.

Així mateix, les tertúlies van posar de manifest com els rols de gènere havien afectat les seues vides, el seu procés d'identitat i d'acceptació. «Ens vam adonar que en les nostres primeres relacions moltes vegades reproduíem els rols de gènere: unes teníem unes actituds socialment atribuïdes al masculí i altres al femení. Però ha sigut justament l'experiència fora de l'heteronormativitat la que ens ha permès també anar més enllà d'una visió dicotòmica del gènere», assenyala la investigadora.

Les tertúlies es van convertir així en un espai de transformació, apoderament i aprenentatge. Un aprenentatge del qual Andrea Francisco dóna compte en la tesi doctoral «El banquete de Safo: una tertulia sobre los discursos mediáticos del amor con mujeres lesbianas y bisexuales», dirigida per Joan Traver, Eloísa Nos i María Lozano i defensada a l’UJI el passat 15 de febrer. Davant dels bons resultats en aquesta primera fase, el projecte continuarà amb noves tertúlies a València.

Més informació: www.elbanquetedesafo.org

Vídeo «El banquete de Safo»: http://vimeo.com/60086833

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions