panoramica UJI

Químics de renom internacional presenten tècniques industrials respectuoses amb l’entorn

El II Simposi de Química Verda va incidir en la reducció de l’empremta mediambiental i en l’aplicació pràctica de processos sostenibles
29/05/2013 | LAURA CASTILLO MATEU

El grup d’investigació de Química Sostenible i Supramolecular de l’UJI va organitzar el II Simposi de Química Verda: eines per a la química sostenible, que es desenvolupà en el marc del cicle «Perspectives actuals de la química inorgànica i orgànica» els dies 20 i 21 de maig de 2013. Investigadors i tècnics provinents d’universitats espanyoles, i també del Regne Unit i Alemanya, donaren a conèixer la seua experiència i les línies futures de recerca en l’àmbit de la química sostenible amb l’objectiu d’aportar una panoràmica avançada de les seues especialitats.

«Les jornades han mostrat l’elevat potencial de la ciència i la tecnologia espanyoles, que porten anys exportant científics d’alt nivell a Europa i altres parts del món.» Així ho va assegurar el director del simposi i del grup de recerca, Santiago Luis, qui va explicar que les conferències permeteren aprofundir en les investigacions recents del més alt nivell científic vinculades amb les vessants de recerca que es porten a terme a la Jaume I. Particularment, va especificar, les relacionades amb el grup que coordina, i amb les eines que propicien «la creació d’un teixit industrial sòlid i tecnològicament avançat».

En concret, es va incidir en l’aprofitament de la biomassa i de la llum solar amb finalitats energètiques, els processos biotecnològics per a l’obtenció del biodièsel, l’ús de nous dissolvents que redueixen l’empremta mediambiental o de sistemes que empren materials biorenovables com a primera matèria. Unes qüestions que van atraure desenes d’especialistes, estudiants de postgrau i investigadors en formació de diversos centres espanyols, i també alguns de procedència internacional, com ara de l’Índia, la Xina, Egipte o el Perú.

«Esperem poder repetir aquestes activitats en el futur, ja que creiem que poden representar una oportunitat única per a apropar les tècniques de laboratori a una etapa més avançada, en la qual es conjuminen els processos mediambientalment benignes amb el desenvolupament de tecnologies industrials reals. Fins i tot, en un termini relativament curt, amb la creació d’una indústria avançada basada en el coneixement», va assenyalar Luis.
 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16