Investigadors de l’UJI participen en un estudi per a la utilització d’intel·ligència artificial contra la COVID-19

09/04/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grups d’investigació GEOTEC (http://geotec.uji.es), coordinat pel catedràtic Joaquín Huerta, i GIANT (http://giant.uji.es), liderat per Óscar Belmonte, i la profesora Marina Martinez del grup Anàlisi de formes 2D i 3D, Aprenentatge Estadístic en Intel·ligència Artificial, Estereologia (SHAPES&SL) de la Universitat Jaume I de Castelló, participen en un estudi dirigit per la comissionada de la Generalitat Valenciana Nuria Oliver per a la utilització d’intel·ligència artificial contra la COVID-19. L’objectiu d’aquest projecte és analitzar i anticipar-se a les mesures que s’estan instaurant per a frenar la pandèmia del coronavirus.

L’equip examina la mobilitat de les persones mitjançant l’anàlisi de les dades que aporten les operadores de telefonia mòbil per a conèixer la incidència que ha pogut tenir la mobilitat en el contagi i estudiar quines serien les mesures més eficaces per a evitar-lo, amb el propòsit d’adoptar mesures amb la major antelació possible. L’observació i estudi de les dades mòbils, que són «agregades i anònimes», es realitzarà mentre estiga vigent l’estat d’alarma.

L’examen de les dades permetrà barallar diverses opcions respecte a com s’han succeït les diferents etapes del contagi, on ha pogut estar el focus o quina ha sigut la mobilitat de les persones. A més a més, permetria crear un quadre estadístic amb les estimacions de mobilitat de la població i construir, amb aquesta informació, models epidemiològics de propagació, amb els quals comprovar si van existir moviments massius d’altres autonomies com cap a la capital d’Espanya o la Comunitat Valenciana i si això va generar zones de contagi.

L’equip investigador, format per personal funcionari de la GVA i especialistes universitaris, analitzarà les dades de les operadores mòbil amb la mesura de tres variables: l’impacte de l’estat de confinament de la població, observant els patrons de mobilitat abans i després de la restricció (treball que ha sigut realitzat des de l’UJI); buscar i predir punts calents i els seus comportaments, per a detectar les zones amb major susceptibilitat de contagi i, per últim, oferir la informació a les autoritats perquè puguen prendre mesures amb anticipació.

El projecte compta amb el suport d'algunes empreses com Walhalla (https://www.walhallacloud.com)  que està donant la infraestructura d'allotjament i computació o Esri España (https://www.esri.es) que ha donat la llicència d'ús de la seua plataforma per a la visualització de mapes i anàlisis de dades.

Enquesta Data Science for COVID-19

Des del projecte s'ha llançat un qüestionari anònim a la ciutadania per a entendre millor l'experiència, situació i sensació general cap a la COVID-19. La primera onada de l'enquesta ha sigut tot un èxit amb més de 146.000 respostes, probablement l'enquesta ciutadana més gran feta sobre la COVID-19.

Els resultats de la primera setmana, que responen a qüestions sobre com se sent la ciutadania i com s'enfronta a aquesta situació de confinament social i de pandèmia, ja estan publicats en https://arxiv.org/abs/2004.01014.

Atés que la situació de la COVID-19 és canviant i que noves mesures de contenció han sigut aprovades, es faran diverses onades de recollida de respostes, per a mesurar si hi ha canvis importants en la situació i en la percepció de les persones respecte a la COVID-19. Encara que es va començar amb el focus a la Comunitat Valenciana, s'ha ampliat l'espectre territorial a la resta d'Espanya, Europa i a Amèrica. A més, es farà una campanya en caps de setmana successius, i es complementaran els resultats amb més de 1.000 entrevistes telefòniques.

Des de l'equip d'investigador s'anima a la ciutadania a contestar l'enquesta en setmanes successives per a registrar l'evolució. L'enquesta està disponible en: http://covid19impactsurvey.org

Més informació sobre l'enquesta: https://bit.ly/34ayddk

 

 

Nota de premsa del govern d'Espanya sobre el projecte DataCOVID

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions