La Càtedra Ciutat de Castelló de la Universitat Jaume I ha finalitzat el Cicle de Conferències Càtedra Ciutat de Castelló 2020 amb el webinar «Coronavirus emergents: patogenicitat i protecció enfront del SARS-CoV-2» realitzat per Luis Enjuanes Sánchez, un dels majors experts espanyols en coronavirus, professor de Recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director del laboratori de coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia.
El professor Enjuanes ha iniciat la seua conferència realitzant un repàs als distints coronavirus que han afectat els humans en els últims anys, com el SARS-CoV, el MERS-CoV o el recent SARS-CoV-2 que ha provocat la pandèmia actual que estem sofrint.
Luis Enjuanes ha centrat la seua ponència en la perillositat i virulència d'aquest últim coronavirus sorgit en 2019 a la Xina. Ha destacat que el SARS-Cov-2 és un virus molt perillós per quatre principals característiques: les persones infectades poden ser asimptomàtiques fins als primers 14 dies; la capacitat del virus de replicar-se dins l'organisme; la reducció de la resposta immune innata; i que un 14% dels infectats pot tornar a contagiar-se. Ha incidit en què aquest virus produeix una resposta inflamatòria molt elevada, des del primer moment, i pot afectar a un nombre elevat d'òrgans del cos humà. El professor ha afirmat que «les persones i, sobretot, els joves, han de saber que el SARS-CoV-2 és un virus molt perillós que pot causar moltes patologies greus».
D’altra banda, l'investigador del CSIC ha mostrat les estratègies que s'estan utilitzant per a protegir-se davant d'aquest coronavirus: la immunitat natural; la selecció d'antivirals, la teràpia per anticossos i les vacunes («el reactiu estrella»). Pel que fa a les vacunes, ha explicat la diferència entre les vacunes inactivades i les vives-atenuades, destacant que aquestes últimes són les millors però el perill radica en el fet que el virus, a pesar d'estar atenuat, pot revertir a un virus virulent.
Enjuanes ha comentat que, segons les últimes investigacions, és convenient vacunar-se contra el virus de la grip en la situació actual, ja que seria pitjor agafar els dos virus a la vegada, perquè els dos afecten el sistema respiratori. Segons ha explicat, no s'ha observat en les investigacions realitzades cap efecte negatiu en la vacunació de la grip en pacients infectats amb el SARS-CoV-2. De fet, recomana que la gent hauria de vacunar-se de la grip com més prompte millor, per a descongestionar els hospitals d'aquests pacients i deixar lloc per als de COVID-19.
El director del CNB ha finalitzat la seua conferència afirmant que «aquest virus és un desastre per a nosaltres, pot afectar molts òrgans, i com a conseqüència hi ha un xicotet percentatge de persones infectades que tindran seqüeles per a tota la vida».
Sobre quan hi haurà una vacuna espanyola, ha afirmat que el CSIC està treballant en tres tipus de vacunes. Les dues primeres, de diferents tipus, poden estar enllestides per al segon trimestre de 2021, però la vacuna de nova generació, en la qual està treballant l'equip del mateix professor Enjuanes, amb molts menys efectes secundaris, podria estar preparada per a finals de 2021.
La Càtedra Ciutat de Castelló sorgeix d’un conveni entre la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló firmat el desembre de 2017. La Càtedra té com a objectius generals el foment del talent, la formació, la investigació, la difusió del coneixement i la innovació en l'àmbit geogràfic de Castelló.